Bend Koldplej će okačiti gitare o klin – zarad očuvanja Zemlje

Zamislite da željno iščekujete koncert svog omiljenog muzičara, a da onda saznate da do daljnjeg oni više neće nastupati. E upravo su se u toj situaciji našli fanovi britanskog rok benda „Koldplej“! Razlog zbog kog će Kris Martin i ekipa privremeno okačiti gitare, bubnjarske palice i mikrofone o klin jeste pronalaženje načina da njihovi muzički performansi ne štete našoj planeti.

Šta ćemo mi kada nam zabrane Euro 3?

Ministarstvo zaštite životne sredine ostaje neumoljivo u stavu da socijalno pitanje i ekonomija ne mogu da imaju prednost nad zaštitom zdravlja i životne sredine. Niža cena u određenim slučajevima znači – veću održivost, tako da vrlo verovatno, iako uskraćeni za Euro 3 i Euro 4 motore, nećemo ostati večno zaleđeni u vremenu i prostoru. Lista jeftinih „ekoloških“ prevoznih sredstava uključuje naše sopstvene noge, električne trotinete i, u idealnom svetu, vozila gradskog saobraćajnog preduzeća.

Džejn Fonda – heroina klimatskih protesta vezanih ruku

„Mi smo poslednja generacija koja može da napravi razliku između života i smrti“, Džejn Fonda je naglasila jednom prilikom. Ona nije jedina poznata ličnost s težnjom da upravo to i učini. U istoj borbenoj ekipi se nalaze i Ben Aflek, Meril Strip, Leonardno Dikaprio, Natali Portman i mnogi drugi.

Vetra ima dovoljno za zadovoljenje globalnih potreba za električnom energijom!

Međunarodna agencija za energetiku je svoje istraživanje kapaciteta vetra na moru opisala kao najsveobuhvatnije tog tipa u istoriji. Stručnjaci očekuju da će, smanjenjem troškova tehnologije i ulaganju vlada brojnih zemalja, do 2040. godine u sektor biti uložen gotovo 1 bilion evra (1.000.000.000.000 – to je baš dosta novca, složićete se).

Kako je održiva moda dospela u žižu javnosti zahvaljujući jednoj plemkinji?

U nedostatku prave krune, ženski svet pokušava da se drugim sredstvima poistoveti sa vojvotkinjom Megan. Njeno ponašanje je, u skladu sa pozicijom, uvek odmereno i skrušeno i ne izlazi iz „mode“, ali ono nije jedini „trend“ u kome bi je valjalo slediti. Megan se bavi humanitarnim radom, njeni obroci su pretežno veganski, a i svojim izborom garderobe demonstrira brigu za Zemlju i buduće naraštaje.

Kopenhagen ima 5 godina da anulira emisije ugljen-dioksida – Kako će to postići?

U doba borbe savremenih ljudi protiv klimatskih promena, koje izjedaju različite aspekte njihovih života, mnoge kompanije, gradovi i države postavili su sebi rokove do kada bi trebalo da svedu na nulu emisije ugljen-dioksida kao jednog od gasova koji značajno doprinosi porastu temperature na globalnom nivou. Danska prestonica planira da ostvari ovaj cilj do 2025. godine. Ukoliko u tome i uspe, postaće prvi ugljenično neutralni glavni grad na svetu.

Humanost, zaštita životne sredine i održivi razvoj idu ruku pod ruku!

Danska kompanija LEGO se predstavlja kao proizvođač čuvenih kocki uz koje će mališani uživati u beskrajnim satima igre – što, moram priznati, čini da se osećam diskrimisano. Razumem zašto se ne reklamiraju kao proizvođač čuvenih kocki uz koje se odrasli nerviraju zbog bola koji im nanose kada na njih nagaze i tragova koje ostavljaju u njihovim stopalima, ali zar da nas ne pomenu ni kao ravnopravne učesnike u igri? Opraštam, ali ne zaboravljam ;)