Da li je rešenje problema izlivanja mazuta u reku Moravicu blizu?

Na teritoriji Ivanjice je proglašena vanredna situacija. Povod? Crne, masne naftne mrlje koje već tri dana plivaju tamošnjom rekom Moravicom i izazivaju širenje neprijatnog mirisa.

Foto: YouTube (screenshot)

Opštinski komunalni inspektor Branko Raičević je rekao da je po prijavi građana inspekcija 12. avgusta izašla na teren. „Uvidom u atmosfersku kanalizaciju smo konstatovali da se izlio mazut iz cevi za grejanje Zavoda za rehabilitaciju“, objasnio je on.

„Ne mogu da kažem koji je uzrok, niti da li će neko za to snositi odgovornost. Važno nam je da što pre stopiramo izlivanje mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačku i može napraviti veliku ekološku katastrofu u čitavoj zapadnoj Srbiji“, izjavio je tim povodom zamenik predsednika opštine Momčilo Mitrović.

I pored ogromnog napora lokalnih nadležnih službi u sanaciji kvara, ulje za loženje iz cisterne Zavoda za rehabilitaciju je i dalje oticalo u Moravicu, te su juče u pomoć pritekle i republičke institucije, Sektor za vanredne situacije i Srbijavode, kako bi se sprečilo ugrožavanje životne sredine većih razmera. Ukoliko bi tečno gorivo krenulo nizvodno, u opasnosti bi se našli i Arilje, Požega i Čačak.

Oko 70 tona mazuta iz Zavoda je u toku noći pretočeno u cisterne iz Uba, a zalihe će biti otpremljene u zdravstvene centre u Čačku i Užicu i u čačansku toplanu. Radnici Srbijavoda su takođe razvukli zaštitne mreže kako bi se zaustavilo dalje oticanje ulja za loženje.

Momčilo Mitrović je istakao da je sprečavanjem izlivanja mazuta u reku i nizvodno tokom Moravice najvažnije učinjeno i da su sve bliže rešenju.

U reku se izlilo oko 70 tona mazuta namenjenog predstojećoj grejnoj sezoni. Uprkos tome, JKP Ivanjica je poručilo da ispravnost vode za piće nije ugrožena zato što se vodozahvat nalazi 15 km uzvodno i da Ivanjčani nemaju razloga za brigu – barem što se toga tiče.

Jelena Kozbašić