Bjelovarsko-bilogorska županija najuspešnija u oblasti energetske obnove zgrada

Foto: mgipu.hr

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva i prostornog uređenja Predrag Štromar krajem prošle nedelje je sa direktorom Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Dubravkom Ponošem i saradnicima boravio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gde je zajedno sa županom Damirom Bajsom obišao OŠ Čazma koja je prva u županiji dobila odluku o finansiranju u sklopu poziva Energetska obnova i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Projekat obnove OŠ Čazma vredan je 8,2 miliona kuna od čega 3,64 miliona kuna čine bespovratna sredstva Evropskog fonda za regionalni razvoj. Pred školom je kompletna energetska obnova koja podrazumeva izmenu krovišta, izmenu izolacije, izmenu stolarije, postavljanje nove fasade, rekonstrukciju podova, izmenu instalacija vode i rekonstrukciju sistema grejanja kao i postavljanje LED rasvete.

Ministar Štromar je tom prilikom pohvalio Bjelovarsko-bilogorsku županiju, županiju koja je, kazao je, jedna od najaktivnijih i najuspješnijih županija po pitanju energetske obnove zgrada. U ovoj županiji u implementaciji je više od 20 ovakvih projekata, a očekuje se da će i više projekata biti odobreni i ugovoreni – poručio je ministar Štromar.

Podsetimo, prijave na poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora bile su moguće od 15. januara 2018. do 5. februara 2018. godine kada je Poziv, zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja, obustavljen na određeno vreme, tačnije do 7. maja 2018. godine. Na poziv su primljene 448 prijave u iznosu od gotovo 814 miliona kuna. Do danas je donesena 61 Odluka o finansiranju ukupne vrednosti projekata preko 252 miliona kuna, od čega preko 126 miliona kuna čine bespovratna sredstva Evropskog fonda za regionalni razvoj.

izvor: mgipu.hr

Sandra Jovićević