Biorazgradivi stiropor najbolja tehnološka inovacija u 2020.

Vesti | Srbija

Foto: Vlada Srbije

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije Marijana Dukić Mijatović uručila je u utorak nagrade pobednicima takmičenja „Najbolja tehnološka inovacija u 2020. godini“.

Pobednik u kategoriji „Realizovane inovacije“ je tim „Soma“ iz Kruševca i Knjaževca, koji je napravio biorazgradivi stiropor „Biosporin“, a drugoplasirani je tim „HelikoStop“ sa inovacijom „HerbELIKO“ iz Novog Sada, dok je trećeplasirani tim „Zanus“ iz Valjeva sa inovacijom „Inovativna produkcijska robotika“.

U kategoriji „Inovativne ideje“ nagradu za najbolju studentsku inovaciju dobio je tim „Antikorozivni“ sa invencijom „Proizvodnja ekološki prihvatljivih antikorozivnih sredstava za dobijanje industrijskih premaza“ sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Takođe, u kategoriji „Inovativne ideje“ nagradu za najbolji srednjoškolski tim dobio je tim „Vah“ Gimnazije „9. maj“ iz Niša za inovaciju „Virtuelna analitička hemija“.

Dukić Mijatović je poručila da je u preduzetništvu i inovacijama budućnost i da je važno da to bude implementirano u strateški dokument – strategiju za razvoj nauke, koja će biti usvojena ove nedelje.

„Imaćemo strategiju koja će važiti do 2025. pod motom “Moć znanja“, a kada smo smislili taj moto mislili smo upravo na ovakve inovatore na koje smo danas ponosni“, naglasila je ona.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, kao državni projekat, neprekidno se održava od 2005. godine, a od 2007. uključeni su i inovatori iz Republike Srpske.

Foto-ilustracija: Unsplash (Scott Graham)

Na prošlogodišnjem takmičenju ukupno je bilo prijavljeno 150 inovativnih rešenja sa ukupno 536 učesnika.

Takmičenje se odvija u organizaciji Ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a realizuje ga Organizacioni tim sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Partneri u organizaciji su Privredna komora Srbije (PKS) i Radio-televizija Srbije (RTS).

Pobednik takmičenja dobio je nagradu u vrednosti od 1.000.000 dinara, dok je ukupan nagradni fond bio 6.000.000 dinara.

Prijavljivanje za 2021. godinu je u toku, a rok za prijavu inovativnih ideja za srednjoškolce i studente je 15. mart, dok je za kategoriju sa realizovanim inovacijama rok 5. maj.

Više o timu „Soma“ iz Kruševca i Knjaževca, koji je napravio biorazgradivi stiropor „Biosporin“, pročitajte OVDE.

Izvor: Vlada Srbije

branding-content