Biorazgradivi abažuri od kupusa za toplinu doma

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Facebook (screenshot)

Rasvetom se može postići jedinstven ugođaj u stambenom ili radnom prostoru, a svetiljka s prirodnim i kompostirajućim abažurom može da stvori veoma ugodno i čarobno, ali i održivo okruženje.

Indijska dizajnerka Vajdehi Takar i londonski dizajnerski studio „Nir Meiri“ postigli su upravo to sa svojim „Veggie Lights“ abažurima napravljenima od listova crvenog kupusa, koji i najhladnijem interijeru daju toplinu i čaroban sjaj.

„Veggie Lights“ abažuri su prava održiva opcija i omogućavaju elegantno ukrašavanje prostora korišćenjem povrća koje nam je uvek dostupno. Kako bi mogla da napravi svetla od listova crvenog kupusa, Takar je razvila proces pretvaranja listova ovog povrća u materijal nalik papiru koji se zove „Fiber Flats“. Londonski dizajnerski studio „Nir Meiri“ pridružio se ovom projektu zbog ranijih iskustava s organskim materijalima i uspešne izrade svetla korišćenjem micelijuma i morskih algi.

Foto: Facebook (screenshot)

Svaki „Veggie Lights“ abažur je unikatan i predstavlja jedinstven rezultat prirodnih varijacija na listovima kupusa. Originalnost svakog lista počinje da dolazi do izražaja već tokom postupka odvajanja listova i njihovog natapanja u premazu na bazi vode. Listovi se zatim oblikuju i ostavljaju da se osuše na visokim temperaturama, kako bi iz njih isparila sva vlaga, a potom se oblikuju kao svetlo. Tanki nežni listovi i njihove mrežasto povezane žilice svetlucaju na izvoru svetlosti, a fina organska estetika i varijacije boja u listovima kupusa u potpunom su kontrastu s jednostavnom, crnom i zlatnom bazom svetiljke.

„Veggie Lights“ abažuri se nakon određenog vremena moraju zameniti novim, a baza svetiljke je dugotrajna pa se može osvežiti novimizgledom. No, s obzirom na to da su abažuri biorazgradivi, njihovim bacanjem nećete uticati na stvaranje otpada.

Izvor: S.F./Ekovjesnik