BIOGASNO UDRUŽENJE PORUČUJE: Srbija nikako ne bi smela da ukida podsticaje za obnovljive izvore energije

Vesti | Srbija | Biomasa

Foto: biogas.org.rs

Redakciji Energetskog portala stiglo je saopštenje koje je Udruženje „Biogas“ uputilo kao odgovor na dopis Energetske zajednice Ministarstvu rudarstva i energetike u vezi sa predlogu izmena Zakona o energetici.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Energetska zajednica je 13.06.2017. godine objavila dopis, kojim poziva Ministarstvo rudarstva i energetike da izvrši izmene Zakona o energetici i Uredbu o merama podsticaja za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora.

U tom dopisu, upućenom Ministarstvu rudarstva i energetike, navedeno je nekoliko ključnih stavki:

– Ukidanje statusa povlašćenog proizvođača električne energije

– Postupak javnog nadmetanja za sve proizvođače energije iz obnovljivih izvora

– Balansna odgovornost

”Biogasno Udruženje” koje kao svoj cilj ima podsticanje razvoja biogasnog tržišta u Srbiji i obnovljivih izvora generalno, želi da se osvrne na ovaj dopis Energetske Zajednice i da Ministarstvu predoči argumentaciju zbog čega smatramo da uvođenje ovih mera ne bi bio dobar potez za Srbiju i razvoj obnovljivih izvora energije generalno.

Foto: biogas.org.rs

Stavka 1: ”Ukidanje statusa povlašćenog proizvođača električne energije”

Status povlašćenog proizvođača omogućava investitorima da na lakši način i po povoljnijim uslovima dođu do finansiranja projekta. Nakon svetske ekonomske krize promenila su se i pravila za finansiranje projkata.

Situacija kod finansiranja obnovljivih izvora energije je takva da se za projekte obnovljivih izvora energije traži 30-50% učešća sopstvenog kapitala, dok je pre svetske ekonomske krize bilo potrebno svega 10-20% učešća. Srbija je omogućila razvoj tržišta obnovljivih izvora energije neposredno nakon finansijske krize 2010. godine, a status povlašćenog proizvođača je uveden uredbom iz 2013. godine koji je umnogome olakšao finansiranje projekata jer značajno umanjuje rizik projekta.

Ukidanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača bi umnogome otežalo dobijanje podrške od strane banaka, a neke projekte bi u potpunosti onemogućilo.

Foto: biogas.org.rs

Stavka 2: ”Postupak javnog nadmetanja za sve proizvođače energije iz obnovljivih izvora”

Postupak javnog nadmetanja je rešenje za nastavak podrške obnovljivim izvorima energije u zemljama gde su kapaciteti već popunjeni i dostigli gornje granice. OIE u Srbiji su tek u začetku i smatramo da bi primena ove mere u ovom trenutku u potpunosti zaustavila razvoj gotovo svih projekata obnovljivih izvora energije.

Ilustracije radi u Nemačkoj trenutno funkcioniše preko 9000 biogas elektrana, a u Srbiji tek 9. Ukoliko bi broj elektrana normalizovali prema površini odnosno populaciji, to bi značilo da u Srbiji treba da se izgradi 1000-2000 biogas elektrana kako bi mogli da smatramo da smo na istom stepenu razvoja kao što je Nemačka.

Naš stav je da se ne mogu isti uslovi i metodi primenjivati na razvijena tržišta Evropske Unije koja obnovljive izvore razvijaju decenijama i na tržište Srbije koje je tek na povoju.

Foto: biogas.org.rs

Stavka 3: ”Balansna odgovornost”

Iako u načelu smatramo da implementacija balansne odgovornosti neće imati prevelik finansijski uticaj na OIE osim vetroelektrana, jer je proizvodnja iz skoro svih OIE lako predvidiva, smatramo da nije trenutak da se uvodi balansna odgovornost za OIE. Naime, uvođenjem balansne odgovornosti stvoriće se potreba za velikim angažovanjem od strane manjih operatora na izradi i praćenju, dnevnih, mesečnih i godišnjih planova proizvodnje i povećati količina administrativnog posla potrebnog za realizaciju i održavanje projekta, što može prouzrokovati negativan efekat kod manjih investitora.

Smatramo da ukoliko je stav Ministarstva da uvede balansnu odgovornost, da se granica balansne odgovornosti postavi samo za projekte iznad 10 MW.

S poštovanjem,

Danko Vuković

Predsednik UO Udruženja Biogas