PRIRODNI RESURSI

Bilteni

Za izdanje Magazina Energetskog portala koji je pred vama, odabrali smo temu PRIRODNIH RESURSA. Ove zime ona je postala veoma važna, mada moram priznati da je tome doprinelo rekordno zagađenje vazduha ne samo u Beogradu već i drugim gradovima u Srbiji. Razlozi za to zagađenje su svakako brojni, ali najznačajnija su svakako individualna ložišta i termoelektrane. Samim tim smo lako odabrali temu za rubriku Sučeljavanje. Ovoga puta, pitali smo dva eminentna stručnjaka prof. dr Branka Kovačevića, predsednika Nadzornog odbora EPS-a i prof. dr Nikolu Rajakovića, profesora na Katedri za elektroenergetski sistem na ETF-u u Beogradu, o tome koliko termoelektrane na ugalj emisijom štetnih gasova ugrožavaju naš vazduh i zdravlje i šta raditi kada je ugalj dominantan energent kao u našoj zemlji.

Pored ovog zaista zanimljivog dvostrukog intervjua, u ovom broju posle tačno dve godine imamo i jednog ministra. S obzirom na temu, odlučili smo da sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem popričamo o potencijalima naše poljoprivrede, ispunjenju planova u  šumarstvu i o tome da li se zaista sprema novi zakon koji će dozvoliti promet GM hrane.

Prof dr Dejan Ivezić, šef katedre za opšte mašinstvo i termodinamiku na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beograd, izneo je svoj stav o razvoju energetike u Srbiji. „Kako god se bude razvijala energetika Srbije maksimalna valorizacija obnovljivih izvora energije bi morala da ima prioritet“, istakao je profesor.

Možda su romantični fijakeri, bogata istorija i kulturna baština glavni razlozi zbog kojih Sombor odiše šarmom, ali ne smemo zaboraviti ni raskošno zelenilo zbog kojeg ga njegovi meštani nazivaju Zelengradom. „Zelena“ im je i gradska uprava, na čelu sa gradonačelnicom Dušankom Golubović, od koje iz prve ruke saznajemo koji su prioriteti ove opštine kad je u pitanju ekologija, kako se vodi računa o komunalnom redu, a kako održavaju vode, zemljište i vazduh čistim i šta se očekuje od regionalnog centra za upravljanje otpadom koji uskoro počinje da se gradi upravo u Somboru.

Dve domaće kompanije koje su osnovali mladi entuzijasti – Fresh Agriculture Technologies i Donorum – fokusirane su na hranu. Prva pomaže voćarima uvećavajući njihove prinose, a druga je humanitarnog karaktera i radi na suzbijanju otpada od hrane. I jedni i drugi u svom poslovanju objedinili su i ekonomsku i ekološku komponentu, ali na različite načine. Tačno na koji način, pročitajte na narednim stranicama.