ODRŽIVI RAZVOJ

Bilteni

Novo izdanje Magazina

Magazin Energetskog portala o ODRŽIVOM RAZVOJU neće razočarati nijednog čitaoca kome je stalo do životne sredine, prirode i budućnosti. Za sve vas koji vidite u prirodi svoj oslonac ovaj broj magazina pružiće nova saznanja o tome koliko je naša civilizacija odmakla u primeni principa održivog razvoja u raznim oblastima u kojima se već nekoliko decenija oni primenjuju.

Već u prvom tekstu predstavljamo vam Gorana Trivana, ministra zaštite životne sredine, koji je na ovu funkciju došao sa mesta gradskog sekretara za ekologiju a nakon šestogodišnjeg upornog truda gradskog tima, na čijem čelu se nalazio, da Beograd učine zelenijim.

Nastavljamo sa objavama priča o primerima dobre prakse iz zemalja u kojima se na inovativan i hrabar način bore protiv klimatskih promena. U ovom broju, pročitajte kako Norvežani upumpavaju gasove sa efektom staklene baste iz vazduha duboko u tlo čime se stvara dodatni pritisak koji obogaćuje naftu i gas čineći ih znatno kvalitetnijim.

Znali smo da i u našoj zemlji ima kompanija koje prepoznaju važnost izgradnje ugleda na poslovanju prema eko-principima, ali u intervjuu sa Dušanom Stokićem iz Službe za zaštitu životne sredine pri Privrednoj komori Srbije saznaćete i zašto je važno da i velike i male domaće kompanije pokreću projekte i aktivnosti koji imaju za cilj održivi razvoj lokalne sredine.

Nisu samo bitne aktivnosti kompanija. Svaki čovek može da doprinese boljitku u svojoj sredini. Zato smo razgovarali sa dvojicom inovatora – Rade Vujić iz Republike Srpske kosi ambroziju, čiji polen spada u najčešće uzročnike alergija, od nje pravi pelet i zimi greje svoj dom na ovo neuobičajeno gorivo. U Srbiji, njegov brat po preduzetničkom duhu Života Nikolić  odlučio je da sačuva divlju jabuku, gotovo istrebljenu biljnu vrstu neverovatnih svojstava koja su iznenadila laborante u Dalasu, i da od nje napravi eliksir po starom receptu koji vraća energiju i obnavlja narušeno zdravlje.

U ovom broju možete pročitati o tome šta je energetsko siromaštvo, kako se u lokalnim samoupravama bore da očuvaju životnu sredinu i kako nam priroda može pomoći da imamo zdraviju poljoprivredu.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni našim izborom tekstova i da će vam biti zanimljiv i tekst o tome kako jedna domaća kompanija pokušava da nas nauči o tome da mulj koji ostaje nakon prerade otpadnih voda nije problem već pravi potencijal.