ODRŽIVA ARHITEKTURA

Bilteni

 NOVI BROJ MAGAZINA ENERGETSKOG PORTALA

Pred vama je 11. broj našeg Magazina na temu „ODRŽIVE ARHITEKTURE“. Arhitektura predstavlja disciplinu koja kroz svoju praksu izraženo utiče na sva polja održivosti, što znači da tokom svog postojanja, jedan objekat utiče na lokalnu i globalnu sredinu različitim povezanim aktivnostima i procesima čak i pre nego što je zapravo gotov. U uvodnom tekstu mladog arhitekte i našeg saradnika Petra Veselinovića možete više pročitati o uticaju arhitekture na životnu sredinu.

Prema Indeksu upravljanja životnom sredinom (EPI) za 2018. godinu Danska se nalazi na trećem mestu, zbog čega smo rešili da od danskog ambasadora u Srbiji Andersa Kristijana Hougora saznamo koje su mere Danci preduzeli kako bi se našli na ovako visokoj poziciji, ali i koje projekte je danska ambasada do sada sprovodila u Srbiji i u kojim oblastima bismo još mogli da sarađujemo kako bismo obezbedili veću stopu privrednog rasta u našoj zemlji.

Iz primera našeg proslavljenog glumaca Vojina Ćetkovića možemo da naučimo kako našoj deci da usadimo naviku o očuvanju životne sredine i da im od malih nogu prenesemo ljubav prema životinjama i biljkama. U ovom sasvim drugačijem intervjuu predstavićemo vam Vojina kao društveno odgovornu osobu i zagovornika zaštite životne sredine.

Eva Kajl je jedna od vodećih stručnjaka – urbanista za rodno planiranje na evropskom kontinentu, a ona u saradnji sa ostalim ekspertima obezbeđuje Bečlijama lagodan život. Istraživanje koje je sprovela međunarodna konsultantska kuća „Mercer“ pokazalo je da se nigde u svetu ne živi tako dobro kao u Beču, pa smo od Eve saznali kako to postižu.

U ovom broju možete pročitati još mnogo interesantnih priča o ovoj temi, između ostalog i jedan članak o prvoj zelenoj zgradi koja bi trebalo da nikne u centru našeg grada.

U rubrici Ljudi i izazovi možete da pročitate zanimljiv tekst o kompaniji „UrbiGo”, koju su osnovali mladi stručnjaci u želji da pronađu baštensko rešenje za novu generaciju koja raste u betonskoj džungli i u životnoj sredini koja je sve više zagađena.

Nadam se da će vam ova tema biti zanimljiva i da će vas inspirisati da u svom okruženju preduzmete sve što možete da biste koristili raspoložive resurse na najekonomičniji način. Skrećem vam pažnju na ono što nam je danski ambasador rekao tokom razgovora: „Važan je način razmišljanja, koji se zasniva na stavu da štednja stoji nasuprot upotrebi“.