ČISTA ENERGIJA

Bilteni

NOVI BROJ MAGAZINA

Stvari su jasne. Ako nastavimo besomučnu eksploataciju i sagorevanje prljavih energenata, dovešćemo u pitanje opstanak naše planete i potomaka. Stoga smo rešili da ovaj broj našeg Magazina posvetimo čistoj energiji koja bi trebalo da bude naš glavni izvor energije.

Održivi razvoj je veoma važan austrijskoj vladi, a njihov ambasador u Srbiji Nikolaus Luteroti izjavio je da njihova vlada preduzima brojne mere za očuvanje životne sredine i klime, a osvrnuo se i na ulaganja ove države u zaštitu životne okoline. „Sa finansijskom podrškom koja do sada iznosi oko 108 miliona evra, bili smo u prilici da podstaknemo investiranje u zaštitu životne sredine u visini od 645 miliona evra i da pružimo značajne podsticaje privredi i zapošljavanju. U isto vreme, čitava privreda kao i pojedinačna preduzeća dobijaju nove prilike za razvoj”, kaže ambasador Luteroti.

Crna Gora je nedavno otvorila Poglavlje 27 što je kruna uspeha njihovog rada u oblasti zaštite životne sredine, pa smo sa Pavlom Radulovićem, crnogorskim ministrom održivog razvoja i turizma, razgovarali o njihovim daljim planovima za unapređenje zdravlja životne sredine. U održive prakse koje Crna Gora planira da uvede 2020. godine spada i solarni katamaran koji će prevoziti putnike na relaciji Herceg Novi – Tivat.

Mirko Popović iz nevladinog sektora nam je pružio otrežnjujući osvrt na našu trenutnu situaciju kada su u pitanju obnovljivi izvori energije i istakao da procenat iskorišćenja energije iz obnovljivih izvora ne bi trebalo da povećavamo zbog Energetske zajednice, već zbog nas i našeg zdravlja.

„Financial Times” je svrstao Šabac na listu deset evropskih mikrogradova za 2018. i 2019. godinu, prema strategiji za direktna strana ulaganja, zato smo za sagovornika u ovom broju odabrali upravo gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića.

Kako sunce može da udruži zajednice pokazali su nam uspešni primeri „Solarne doline” u Novom Sadu i „Križevačkih solarnih krovova“ u Hrvatskoj. O njima takođe pročitajte na našim stranama, a sigurni smo da ćete i u ostalim tekstovima pronaći neku novu i zanimljivu informaciju o svetu oko nas!