Bilateralni skrining za Poglavlje 27 u novembru

Svet

snezana bogosavljevic boskovic

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković juče je izjavila da će se Srbija dobro pripremiti za predstojeći bilateralni skrining o Poglavlju 27 u sklopu pregovora za pridruživanje Evropskoj uniji.

Gospođa Bogosavljević Bošković dodala je da Republika Srbija već usklađuje zakonodavstvo iz ove oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije, ali i da su potrebna velika ulaganja u oblast zaštite životne sredine. Prema njenim rečima, jedan deo sredstava biće obezbeđen preko fondova Evropske unije, ali će država morati da obezbedi novac za izradu projektno-tehničke dokumentacije i za sufinansiranje određenih projekata.

Ona je podsetila i da je eksplanatorni skrining za Poglavlje 27 održan od 15. do 19. septembra u Briselu, dok će se bilateralni skrining održati u novembru ove godine.

Na održanom eksplanatornom skriningu razmatrana su pitanja horizontalnog zakonodavstva, kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, zaštite od buke, zaštite prirode, zatim hemikalija, kontrole industrijskog zagađenja, upravljanja rizikom i klimatskih promena.

Sandra Jovićević

foto: srbijadanas.com