Bil Gejts otkriva ekonomske čari „zelenog“ vodonika

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Unsplash (ALE SAT)

Oni, koji imaju ideje, ne propuštaju šansu kakvu u bliskoj budućnosti pruža „zeleni“ vodonik.

Inovativni pokretač na polju održive energije širom Evrope – EIT InnoEnergy – osnovao je Evropski centar za ubrzavanje primene zelenog vodonika (Eghac), u nastojanju da podrži razvoj ekonomije ovog energenta, koja bi sa 100 milijardi evra godišnje od 2025. godine mogla da otvori pola miliona direktnih i indirektnih radnih mesta u lancu aktivnosti vezanih za zeleni vodonik.

Inicijativu podržava Breakthrough Energy, Evropski institut za inovacije i tehnologiju mreža entiteta, koju su osnovali Bil Gejts i vrhunski svetski tehnološki i poslovni lideri kako bi ubrzali prelazak na čistu energiju.

Kao dokazani izvor energije sa niskim emisijama, zeleni vodonik je u dobroj poziciji da postane centralni deo klimatski neutralne ekonomije EU – pomažući kontinentu da obezbedi stratešku autonomiju smanjenjem zavisnosti od uvoza fosilnih goriva.

U julu je Evropska komisija objavila svoju dugo očekivanu strategiju za vodonik, navodeći da od 2025. do 2030. vodonik treba da postane sastavni deo integrisanog energetskog sistema EU.

Da bi ostvarila ovaj naum, Evropa mora da stvori investiciono okruženje svetske klase za ubrzanje inovacija i proizvodnih kapaciteta. Eghac obećava da će ubrzati proizvodnju zelenog vodonika u gigavatnim razmerama kako bi ovim energentom snabdeo velike industrijske projekte širom Evrope.

Izvor: Senerges