Bijeljinska preduzeća dobila kante za prikupljanje starog papira

Region | Upravljanje otpadom

Foto: S.R. Mrkonjić / RAS Srbija

Preduzeće „Komunalac” podelilo je bijeljinskim preduzećima kante za prikupljanje papira radi zaštite životne sredine.

Kupili su i presu za baliranje papira, kartona, najlona i plastike, pa papirnu i pet ambalažu prodaju preduzećima koji ih recikliraju. Ovu kampanju, čiji je cilj zaštita životne sredine i podizanje svesti građana o značaju reciklaže na viši nivo, podržavaju i građani i ekolozi.

Na Regionalnu sanitarnu deponiju u Bijeljini mesečno se odlaže oko 30.000 tona čvrstog otpada, a u proces reciklaže pošalje se oko 46 tona ili manje od 2 odsto. U većini zemalja Evropske unije reciklira se oko 60 odsto komunalnog otpada, a u nekima poput Švedske čak 100 odsto, čime se ostvaruje i značajna ekonomska dobit.

Direktor Akcionarskog društva „Komunalac” Milenko Vićanović kaže da je prošle godine u Semberiji bilo odvojeno oko 30 tona ambalažnog otpada, a da je ove godine planirano čak 1.000 tona. Raspišemo tender i isporučujemo ovaj ambalažni otpad firmi koja bude najpovoljnija. Cene na tržištu se menjaju, ali otprilike tona stakla košta 50, papira 200, a plastika 250 KM. Ekonomska dobit je skromna ali je mnogo važnije sačuvati životnu sredinu, kaže Vićanović. Dodaje da je ovo preduzeće dobilo iz Fonda za zaštitu životne sredine RS oko 70.000 KM, te da će ova sredstva biti usmerena za kupovinu kontejnera za papir, staklo i plastiku.

U BiH se trenutno reciklira manje od 4 odsto komunalnog otpada. Cilj je da se ovaj procenat poveća na najmanje 20 odsto, a onda i na više od 50 odsto upozoravaju i ekolozi.

izvor: blic.rs

Sandra Jovićević