Bijeljina planira da postane energetski samostalna

Svet

rsz_bijeljina

Na nedavnoj sednici koja je održana u opštini Bijeljina usvojen je Plan energetskog razvoja grada Bijeljina i opštine Bogatić. Prema ovom planu opština Bijeljina bi do 2020. godine čak 70 odsto potrebne električne energije obezbeđivala iz obnovljivih izvora energije.

Predsednik Energetskog saveta Bijeljina gospodin Cvijetin Simić izjavio je da je u planu da 40 odsto proizvedene električne energije bude obezbeđeno iz biomase, 10 odsto iz geotermalnih izvora, 10 odsto iz prirodnog gasa, a ostatak iz solarne energije. Takođe je dodao da će 20 odsto potrebne električne energije biti obezbeđeno pomoću nafte, a preostalih 10 odsto pomoću uglja.

Vlada Republike Srpske u saradnji sa PD “Semberija”, Poljoprivrednim fakultetom i opštinama ove regije osnovaće Regionalni centar za obnovljive izvore energije i za organsku proizvodnju, a u planu je da se i hidroenergetski potencijal Drine uključi u ovu strategiju.

U narednom periodu prikupiće se sva potrebna dokiumentacija, promeniti i dopuniti neke odluke koje se odnose na obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom, ali i usaglasiti ovaj plan sa akcionim planom o energetskoj održivosti grada Bijeljine.

Plan energetskog razvoja grada Bijeljina podržava Evropski centar za obnovljive izvore energije “Gusing”, a predsednik Energetskog saveta Bijeljina gospodin Cvijetin Simić ima u planu i organizovanje manifestacije “Energetski dani Bijeljine 2014”.

Sandra Jovićević