Bijeljina dobila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Region

sobijeljina.org precistac

U sredu 24. februara 2016. godine u Bijeljini u Republici Srpskoj pušteno je u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić izjavila je da je Vlada Republike Srpske dala garancije za kreditna zaduženja za ovo postrojenje čime je doprinela realizaciji projekta. Dodala je da prečistač zadovoljava sve nacionalne i evropske standarde, a njegov cilj je zaštita i sprečavanje zagađenja podzemnih voda koje se koriste kao izvor vode za piće i tako eliminiše moguće štetne uticaje na zdravlje građana Bijeljine.

Gradonačelnik Bijeljine gospodin Mićo Mićić istakao je da će prečistač omogućiti tretiranje otpadnih voda do 2. stepena kvaliteta, a zatim će se ovako prečišćene vode ispuštati u vodotokove. On je podsetio da je za 10 godina otkako se realizuje projekat izgradnje kanalizacije ugašeno oko 25 hiljada septičkih jama i tako rešen ogroman ekološki problem.

Za izgradnju kanalizacionog sistema u Bijeljini uloženo je oko 41 milion evra, od čega su donacije oko 18 miliona evra, 12 miliona evra obezbeđeno je iz kredita, a ostatak je obezbedio grad Bijeljina.

Sandra Jovićević

foto: sobijeljina.org