BiH uskoro dobija energetsku strategiju

Region | Održivi razvoj

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da ne postoje prepreke da BiH u skorom vremenu dobije okvirnu energetsku strategiju koja će uvažiti sve ono što predlože entiteti, odnosno institucije koje imaju zakonska ovlašćenja u ovoj oblasti.

Zvizdić je na sednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao da je BiH, imajući u vidu energetske potencijale, lider u regionu. Kako je naveo, treba istaći da hidroenergetski potencijali stavljaju BiH na osmo mesto u Evropi, imamo šest miliona tona rezervi najkvalitetnijeg uglja, potencijale u oblasti obnovljive enegije, vetroelektrana, bioenergije. Naveo je da BiH ima suficit u proizvodnji i izvozu električne energije, ali da postoji usporavanje usvajanja strateških dokumenata, što onemogućava u ispunjavanju uslova iz Trećeg i Četvrtog energetskog paketa.

Prema njegovim rečima, Savet ministara je obezbedio novac za izradu strategije na nivou BiH i entiteta, te uspio da koordiniše sve da se dođe do strategije koja će uskoro biti usvojena. On je dodao da prioriteti strategije, koje će odrediti entiteti i Savet ministara u koordinisanoj akciji, treba da budu fokusirani na obezbeđivanje kontinuirane proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, postepeni prelazak u skladu sa evropskim standardima na obnovljive izvore energije, kao i cenovnu pristupačnost za građane i privredu BiH.

izvor: nezavisne.com

Sandra Jovićević