BiH u životnoj sredini koristi znanja i iskustva svoje dijaspore

Vesti | Region

 

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo, u prostorijama Ministarstva, sastala se sa Eminom Pašić, koja u okviru programa Transfer znanja iz inostranstva, a na zahtev Federalnog zaštite životne sredine i turizma, boravi u Sarajevu.

Emina Pašić je Sarajka, koja je zbog rata u Bosni i Hercegovini bila prisiljena napustiti svoj grad i zemlju.

Danas živi u Švedskoj gde je u državnoj agenciji za životnu sredinu zaposlena kao viši savetnik za oblast energetike i klimatskih promena.

Tokom tronedeljnog angažmana u Sarajevu, Pašić će kolegama iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma i drugih institucija predstaviti sistem i način rada u Švedskoj, i im pomoći u usklađivanju legislative sa direktivama Evropske unije.

– Bila sam pozitivno iznenađena da jedna institucija u Bosni i Hercegovini traži ovakvu vrstu pomoći i bez razmišljanja se prijavila za ovaj angažman. Moji prijatelji i poznanici u Švedskoj, kao i drugim zemljama, spremni su pomoći Bosni i Hercegovini i uvek ćemo prihvatiti ovakve i slične pozive, kazala je Pašić.

Ministarka Đapo je istakla kako Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u inostranstvu iz dana u dan potvrđuju svoje znanje i sposobnosti, ostvarujući najbolje rezultate u svim oblastima života i rada.

– Mi smo doista ponosni na njih. Odlaskom iz Bosne i Hercegovine oni nisu zaboravili svoju domovinu. Naprotiv, oni konstantno traže i iznalaze načine i mogućnosti da pomognu Bosni i Hercegovini i našim građanima. Osim finansijske pomoći rodbini i prijateljima, vi, evo, i svojim znanjem i iskustvom, radite za dobrobit svoje domovine,  istakla je Đapo i naglasila uverenje da je ovo tek početak dobre prakse i načina saradnje naših institucija sa građanima Bosne i Hercegovine koji žive i rade u inozemstvu.

– Dijaspora je zaista naš veliki resurs koji možemo i treba da koristimo kako bismo ostvarili zajednički cilj, a to je stabilna i prosperitetna Bosna i Hercegovina u kojoj se primenjuju svi najviši međunarodni standardi i savremene tehnologije, kazala je federalna ministarka Đapo, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Milisav Pajević