BiH se okreće obnovljivim izvorima energije

Vesti | Region

Foto: Vlada BiH

Vetropark Podveležje ima izuzetno veliki značaj za privredu Bosne i Hercegovine, jer jednom kad ovo izgradite, struju dobijate praktično besplatno i BiH apsolutno treba da se okrene obnovljivim izvorima energije poput ovoga“, rekao je u petak premijer Federacije BiH Fadil Novalić prilikom obilaska vetroparka.

„Imamo taj biser, Hercegovinu, koja nije pogodna samo za vetroenergiju, nego i za solarnu. U Hercegovini sunca ima u izobilju, za trećinu više nego u kontinentalnom delu i raduje me da je ovde predviđen još jedan ovakav vetropark na isti dalekovod, a ispod ovih agregata biće i solarna elektrana od 35 MW. Samo iz Podveležja, kad uzmemo da će uz ovaj trenutni biti izgrađen još jedan vetropark, i taj solarni, možemo dobiti 135 megavata, a to vam je Hidroelektrana Jablanica„, istakao je premijer Novalić.

Dodao je kako će vjetroelektrane Mesihovina i Podveležje činiti jednu „veoma solidnu hidrocentralu“.

„Pre dve godine bili smo na Mesihovini, takođe 50 MW, a ovde imamo novih 48, odnosno 50 megavata i kad ta dva spojimo, to je jedna veoma solidna hidrocentrala koja ima mnogo veći uticaj na stanovništvo nego što su vetroparkovi. Rekao bih da u Hercegovini duvaju novi vetrovi, oni koji proizvode struju i u budućnosti očekujemo još ovakvih vetroparkova jer sad imamo mladu ekipu koja to može još mnogo puta ponoviti“, zaključio je Novalić.

Istakao je kako je ovo dosta prihvatljiviji izvor energije nego što je ugalj.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Jedna od mana je ta što vetra nema uvek i moraćemo u tom sistemu da zadržimo jednu od termocentrala, a odmah vam mogu reći da je to Blok 7. Moraćemo se okrenuti i ukidanju starih blokova koji zaista zagađuju, i mislim da je ovo puno prihvatljiviji oblik energije nego što je to ugalj, a samo je potrebno da građani osete da je to tako“, objasnio je Novalić.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija rekao je kako je ovo prvi park koji gradi EPBiH, a u koji je uloženo oko 66 miliona evra (130 miliona maraka).

„Za nas je ovo izuzetno značajan i izazovan projekt na kojem smo stekli prva iskustva i oformili dobru ekipu ljudi koja će, nadam se, nastaviti ovakve projekte. Projekt je finansiran sredstvima međunarodnih partnera, a izvođači su takođe naši međunarodni partneri „Simens“ iz Danske i naravno lokalni partneri, firme sa područja Mostara. Ovaj vetropark je snage 50 MW, poseduje potpuno novu, suvremenu tehnologiju, priključen je putem novog dalekovoda, izgrađena je nova trafostanica. Očekujemo da će se svi radovi na ovom lokalitetu završiti do kraja godine, a da će u punom kapacitetu na mreži biti od marta“, optimističan je Andelija.

Planirana godišnja proizvodnja električne energije je, ističe, 130 gigavat sati.

„Kako je reč o izuzetnom lokalitetu, sa velikim vetro potencijalom, očekujemo kako će ta proizvodnja biti i veća. Ova lokacija izuzetno je pogodna i za izgradnju solarnih elektrana. Mi ćemo uz saradnju sa Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona i Gradom Mostarom ovo područje iskoristiti za izgradnju naše prve solarne elektrane koja će se graditi u dve faze, ukupnog kapaciteta oko 35 MW“, naglasio je Andelija.

Izvor: Vlada Bosne i Hercegovine