BiH povećava energetsku efikasnost u oko 50 javnih ustanova

news-2015-April-herceg_martic1_852919399

U ponedeljak 11. aprila 2016. godine u Mostaru predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanskog Kantona i Federalnog ministarstva prostornog uređenja potpisali su Sporazum o razumevanju u okviru projekta „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“.

Premijer Vlade HNK gospodin Nevenko Herceg ovom prilikom je izjavio da je potpisivanje sporazuma ključni korak ka energetskoj obnovi javnih objekata. Kako je istakao, u okviru projekta planirana je energetska sanacija srednjih i osnovnih škola u Mostaru, Čitluku, Konjicu, Čapljini i Crniću, kao i sanacija Doma zdravlja u Jablanici. Naveo je da je projektom planirana sanacija krovova i podova, postavljanje termo fasada, izmena sistema grejanja i rasvete. Dodao je i da je vrednost projekta 9 miliona KM, a koje je obezbedila Vlada HNK kreditom Svetske banke.

Federalni ministar prostornog uređenja gospodin Josip Martić istakao je da je ukupna vrednost projekta „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini oko 30 miliona KM, a njime je predviđeno povećanje energetske efikasnosti u oko 50 javnih ustanova iz oblasti zdravstva i obrazovanja. Očekuje se da će se uložena sredstva vratiti za oko 8 godina.

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba