BiH ne želi nuklearni otpad pred svojim vratima

Vesti | Region

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo u Sarajevu je učestvovala na međunarodnoj konferenciji „Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“, koji su organizovali poslanici svih nivoa vlasti u BiH koji su, kao članovi različitih parlamentarnih stranaka, okupljeni u „Zelenom klubu“.

Foto: pixabay.com

Ministrica Đapo je podsetila da su opštinske vlasti, Unsko-sanski kanton, oba entiteta i Parlament BiH doneli rezulocije kojima se protive odlagalištu na samoj granici sa BiH.

Kaže da je ova konferencija jedna u nizu onih koje trebaju da kažu jasno i glasno „ne“ deponiji na samoj granici s BiH.

Govoreći zašto je opasna deponija ili odlagalište radioaktivnog otpada, federalna ministarka je navela da to može imati kobne posledice po stanovništvo BiH, pogotovo u Krajini, gde se ljudi uglavnom bave poljoprivredom, pčelarstvom ili turizmom, u slučaju prirodne nesreće, kao što su zemljotres, požar ili poplave, te nesreće izazvane ljudskim faktorom.

Istakla je da Nacionalni park Una „jedna od naših niša, područje koje smo mi zaštitili i želimo ga ostaviti u nasleđe budućim generacijama“.

Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma pokrenulo je inicijativu da Martinbrodske slapove stavi na listu svetske baštine UNESCO-a. Samo postojanje jedne lokacije kao što je odlagalište radioaktivnog otpada može ugroziti taj proces i negativno uticati na imidž BiH“, smatra Đapo.

Kaže da bi Hrvatska trebala da nađe drugu lokaciju, a ne ovu koju su izabrali verovatno zato što tu ima najmanje stanovništva.

„Ukoliko je Hrvatska spremna da plati danak od 4.000 stanovnika u opštini Dvor, BiH ne može plaćati danak da na samim vratima ima odlagalište radionuklearnog otpada, jer se taj otpad ne odlaže na 10-15 godina ili 50, pa niti će se rekultivisati u deponiju i pretvoriti u neki park, nego je to deponija koja će tu stajati sljedećih 250 hiljada godina“, zaključila je Đapo.

Milisav Pajević