Bicikilistička ruta – Evropski Amazon

Vesti | Srbija

U velikoj sali SO Apatin prošle nedelje održana je prezentacija projekta Bicikilistička ruta – Evropski Amazon („Amazon of Europe Bike Trail”) .

U pitanju je INTERREG projekat finansiran iz dunavskog transnacionalnog programa, koji spaja pet država (Austrija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Srbija), jednom biciklističkom rutom.

Ideja i cilj projekta jeste spajanje područja budućeg prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav.

U projekat je uključeno 15 projektnih partnera iz pet zemalja, sa područja tri reke, koji će kroz jedinstveni brand i održivi proizvod “AoE Bike Trail”, uspostaviti organizacioni i informacioni sistem za pronalaženje jedinstvene ponude za uživanje u rečnim krajolicima.

Rezultat projekta će biti više od 1000 kilometara zajedničke biciklističke rute duž obe strane.

U Srbiji su učešće u ovom projektu dobili grad Sombor i opština Apatin.

Ukupna vrednost projekta iznosi tri miliona i 160 hiljada evra, a sredstva koja se odnose na partnere iz Srbije jesu 270 hiljada evra.

Implementacija ovog projekta započela je 1. juna ove godine, a realizacija će trajati tri godine.

Prezentaciju je otvorio direktor TO Apatin, Nemanja Jović, koji je prisutnima predstavio ceo projekat.

– Izuzetno nam je drago što smo postali partner u jednom ovako važnom i perspektivnom projektu koji će se u naredne tri godine realizovati. Projekat “Bicikilistička ruta – evropski Amazon” je od velikog značaja za region i izuzetno je važno što su Sombor i Apatin postali deo ovog projekta. Apatin je okretnica na ruti, što podiže značaj našeg učešća, a verujem da će se u naredne tri godine mnogo toga učiniti kroz realizaciju ovog projekta, što će svakako pomoći razvoj turizma u Apatinu, a mi kao destinacija sa izraženim prirodnim lepotama i bogatim kulturnim nasleđem imamo sve predispozicije da ga maksimalno iskoristimo na, pre svega, finansijsku dobrobit svih stanovnika opštine Apatin, rekao je Nemanja Jović.

Gosti na radionici, bili su profersori PMF-a Vladimir Marković i Vanja Pavluković, koji su prisutnima govorili uopšteno o cikloturitzmu, benefitima koje ono donosi, kao i o primerima dobre prakse u okruženju i celoj Evropi.

Milisav Pajević