Bez zagađenja vazduha u Narodnoj biblioteci Srbije

Vesti | Srbija

 

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja da Narodna biblioteka Srbije neće raditi dok nadležni ne daju odobrenje nakon bezbednosnih provera.

Da bi biblioteka nesmetano mogla da nastavi da radi potrebno je, osim stanja vazduha u prostoru, utvrditi i stanje sistema nakon akcidenta, objasnio je Vukosavljević.

Novinarima su podeljeni izveštaj privatne firme Empex od 22. aprila 2018. godine o proveri instalacija u Narodnoj biblioteci Srbije i prethodni inspekcijski pregled MUP-a u ovoj ustanovi iz 2015. godine.

Vukosavljević je istakao da ništa nije ukazivalo da postoje problemi u sistemu do trenutka tragedije, ukazavši na to da je celokupna dokumentacija u formalnom smislu ispravna i da su kontrole i inspekcijski nadzori sprovođeni po propisima.

Prema našem shvatanju stvari sistem protivpožarne zaštite, programska dokumenta i način angažovanja stručnih lica i preduzeća funkcionišu kako je zamišljeno, rekao je Vukosavljević.

On je istakao da će istraga koja se vodi vrlo precizno dati konačnu reč o tome kako se nesreća dogodila.

Upravnik Narodne bliblioteke Srbije Laslo Blašković izrazio je saučešće porodicama dvojice poginulih radnika Empex, firme koja je održavala protivpožarne sisteme u toj ustanovi.

Blašković je rekao da je NBS dobila informaciju o tome da će je posetiti protivpožarna inspekcija i da je zbog toga u vanrednu kontrolu pozvana firma Empex, koja četiri godine kontroliše protivpožarne sisteme.

Stvar je trebalo da bude rutinska. Biblioteka je dobila informaciju da će je posetiti protivpožarna inspekcija i u sklopu priprema za dolazak pozvana je firma Empex u vanrednu kontrolu. Nije bilo nikakve havarije i ništa nije ukazivalo na to da bi nesreća mogla da se desi, naveo je Blašković.

Milisav Pajević