Besplatno korišćenje prvog javnog punjača za elektromobile u Sarajevu zahvaljujući Poršeu

Mobilnost

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Spiske)

U saradnji sa kompanijom Hager i Opštinom Stari Grad, generalni zastupnik automobila Porše u Bosni i Hercegovini „Porše BH“ je obezbedio prvu stanicu za punjenje električnih vozila za građane i posetioce Sarajeva.

Punjač je pušten u rad tokom otvaranja modernog multifunkcionalnog trga i javne podzemne garaže u Ulici Avdage Šahinagića, prekoputa Gradske većnice, preneli su tamošnji mediji.

Prema tvrdnjama direktora preduzeća „Porše BH“ Senada Olovčića, u narednih pet godina korišćenje punjača će vozačima elektromobila biti potpuno besplatno. „S ponosom smo građanima Bosne i Hercegovine, povodom Dana nezavisnosti, poklonili električni punjač. Želimo da naglasimo da se radi o prvoj javnoj punjačkoj stanici koja će na raspolaganju biti svim stanovnicima naše domovine, ali i turistima koji je obilaze“, izjavio je on.

Kao kompanija s fokusom na društveno odgovorno poslovanje, „Porsche BH“ je posvećena i zaštiti životne sredine pa u narednom periodu planiraju da sprovedu još sličnih akcija.

U Bosni i Hercegovini je trenutno registrovano nešto više od 30 automobila na električni pogon. Neki od preduslova za razvoj elektromobilnosti su i širenje mreže elektropunjača i državni podsticaji za nabavku električnih vozila koji se uskoro očekuju i u ovoj susednoj zemlji.

Upravo se elektrifikacija vozne flote nalazi među ključnim sredstvima za smanjenje zagađenja vazduha – problema koji je u poslednjih nekoliko meseci prilično aktuelan na Balkanu.

Jelena Kozbašić