Beskamatni krediti za kupovinu solarnih sistema u Crnoj Gori

Region

ministarstvo-ekonomije-crna-goraProjekat „Montesol“, koji je sproveden sa ciljem davanja beskamatnih kredita domaćinstvima za kupovinu solarnih sistema za zagrevanje vode, produžen je do naredne godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije Republike Crne Gore.

Ovaj projekat je nastao još 2011. godine kao zajednička inicijativa Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine, Ministarstva zaštite životne sredine, kopna i mora Republike Italije i Ministarstva ekonomije Republike Crne Gore, a okuplja oko sebe 13 kvalifikovanih distributera/instalatera. Novčana sredstva, namenjena ovom projektu, obuhvataju milion američkih dolara, pri čemu je Ministarstvo ekonomije Republike Crne Gore izdvojilo 500.000 evra iz donacija za potpunu subvenciju kamatne stope na kredite. Ovo je prvi projekat ovog tipa na teritoriji Republike Crne Gore i regiona, pri čemu sve interesne strane u projektu imaju garancije vlade. Procenjeno je da se kroz ugradnju ovih solarnih sistema ostvari ušteda od 2.000kWh na godišnjem nivou, odnosno preko 200 evra po domaćinstvu.

Iako su krediti, koje su davale „NLB Montenegrobanka“ i „Hypo Alpe Adria“ banka, bili bespovratni, uslovi korišćenja nisu bili odgovarajući, kao ni količina kreditnih sredstava namenjenih jednom domaćinstvu. Kao posledica toga, iz fonda je u prve dve godine trajanja projekta iskorišćeno samo 35 odsto novčanih sredstava. Zbog toga je resorno ministarstvo po drugi put produžilo trajanje projekta. Sam fokus projekta je ovog puta proširen i na pravna lica iz oblasti turizma, pri čemu je i dalje obezbeđena tehnička inspekcija ugrađenih sistema.

Kroz kredite koji sada iznose i do 5.000 evra, i sa periodom otplate do sedam godina, sa nula odsto kamate, Ministarstvo ekonomije Crne Gore se nada da će projekat uspešno privesti kraju.

Đ.L.