Beogradskoj vlasti podrška u borbi protiv bespravne gradnje

Vesti | Srbija

 

Foto: Blok vesti @blokvesti

Foto: Blok vesti @blokvesti

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da podržava napore gradske vlasti u Beogradu da se izbori sa sve većim brojem nelegalno izgrađenih objekata i u skladu sa tim želi da pomogne u rešavanju problema bespravne gradnje.

U saopštenju se navodi da je do izgradnje ogromnog broja nelegalnih objekata u Beogradu došlo, pre svega, zbog kršenja i nepoštovanja Zakona o ozakonjenju od strane investitora, ali i nepostupanja nadležnih opštinskih i gradskih organa i inspekcija, čiji je posao da sprečavaju nelegalnu gradnju koja predstavlja krivično delo.

Zakon o ozakonjenju jasno određuje da nijedan objekat koji je bez dozvole sazidan posle njegovog donošenja u novembru 2015. godine ne može da bude ozakonjen.

Takođe, Zakon utvrđuje jasnu i transparentnu proceduru, kao i alate kojih opštinski i gradski građevinski inspektori treba da se pridržavaju u utvrđivanju činjenica o tome da li i koji objekat može da bude predmet ozakonjenja.

Ministarstvo daje punu podršku idejama za izmenu drugih propisa, pre svih poreskih i komunalnih, koji bi onemogućili investitore nelegalnih objekata da dobiju legalne priključke za električnu energiju, vodu i kanalizaciju.

Pojedine mere već su sastavni deo izmena Zakona o planiranju i izgradnji, koje je Ministarstvo završilo i koje će se uskoro naći pred Vladom Srbije.

Bespravna gradnja je veliki problem ne samo Beograda, već i čitave Srbije i zahteva adekvatno uključenje ne samo Ministarstva i lokalnih samouprava, već i drugih institucija države – od policije, tužilaštva, poreskih organa, Elektrodistribucije Srbije, Agencije za sprečavanje pranja novca i svih ostalih, dodaje se u saopštenju.

Milisav Pajević