Beograd raspisao konkurs za postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikala

Vesti | Mobilnost | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Beograd raspisao je danas javni konkurs za izbor korisnika mesta za postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikala na teritoriji grada Beograda, a gradonačelnik Siniša Mali je rekao da je cilj gradske vlasti da pešaci i biciklisti dobiju prioritet, zbog čega se aktivno radi na promeni hijerarhije u saobraćaju.

Prema uslovima konkursa, biće postavljeno minimum 750 bicikala na 150 stanica širom grada u periodu od šest godina, a od ukupno ponuđenog broja bicikala, 20 odsto će biti električni. Gradonačelnik je istakao da su biciklisti jedan od prioriteta Gradske uprave, zbog čega je i predviđeno da ove i sledeće godine bude uređeno 120 kilometara novih biciklističkih staza.

On je dodao da Beograd trenutno ima 83 kilometra biciklističkih staza, kao i da su nedavno počeli radovi na izgradnji pešačko-biciklističke staze u Bulevaru Nikole Tesle na Novom Beogradu, na deonici od Ušća do hotela „Jugoslavija”.

– Poput drugih velikih gradova sveta, i Beograd će imati stanice za iznajmljivanje javnih bicikala. Ideja nam je da popularizujemo taj vid prevoza i da što više građana na posao dolazi biciklom, umesto automobilom. Tu su i turisti, koji će lepote našeg grada moći da upoznaju koristeći javne bicikle – naveo je Mali.

On je podsetio i da je JKP „Parking servis” na nekoliko svojih parkinga i u garažama već postavio bicikle koje građani mogu da koriste. Konkursom je predviđeno da stanicu čini na određen način obeležena i uređena površina sa određenim brojem elemenata za kontrolisano preuzimanje i vraćanje bicikala, bicikli i informacioni pano.

Foto-ilustracija: Pixabay

Sastavni deo stanice su uređaji i instalacije sa informatičkim rešenjima, koji omogućavaju komunikaciju sa korisnicima, a naročito preuzimanje i vraćanje bicikala, gotovinsko plaćanje, informaciju o broju slobodnih bicikala putem interneta i identifikaciju kvarova, a može biti omogućena i registracija korisnika i čitanje platnih i drugih kartica. Stanica se napaja putem priključka na energetsku mrežu ili putem solarne energije, a ukupan kapacitet stanice mora biti minimum 10 mesta za parkiranje koja mogu biti organizovana u jednom ili u dva reda parkiranih bicikala.

Konkurs predviđa da ponuđač obezbedi mogućnost besplatnog korišćenja bicikala za korisnike u trajanju od 30 minuta za prvu započetu vožnju u toku dana i da mesečno obezbedi mogućnost dodatnog besplatnog korišćenja bicikala za korisnike u trajanju od pet časova (u koje se ne računa 30 minuta besplatne vožnje za prvu započetu vožnju svakog dana). Tekst javnog konkursa i prateća dokumentacija mogu se pogledati na zvaničnom sajtu Grada Beograda www.beograd.rs u rubrici Gradski oglasi i na sajtu Sekretarijata za saobraćaj www.bgsaobracaj.rs.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prijava na konkurs se vrši na jedinstvenom obrascu koji se može preuzeti na službenoj internet-stranici Grada Beograda i sajtu Sekretarijata za saobraćaj. Prijave na konkurs sa potrebnim dokumentima podnose se na pisarnici u zgradi Gradske uprave Grada Beograda u Ulici 27. marta 43-45, radnim danima od 8 do 15 časova, ili poštom na istu adresu, u roku od 30 dana od dana objavljivanja konkursa na zvaničnoj internet-stranici Grada Beograda www.beograd.rs

Poslednji dan za podnošenje prijave je 21. avgust 2017. godine. Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem i-mejl adrese biciklizam@beograd.gov.rs.