Beograd pristupio Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju i Pariskom pozivu na akciju

Srbija | Održivi razvoj

sinisa mali

Gradonačelnik Beograda gospodin Siniša Mali potpisao je dokumenta kojima grad Beograd pristupa Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju i Pariskom pozivu na akciju. Dokumenta su potpisana povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

Gospodin Mali je ovom prilikom izjavio da je potpisivanjem ovih dokumenata grad Beograd pokazao privrženost borbi protiv klimatskih promena, zaštiti životne sredine i efikasnom korišćenju energije. Dodao je da se Beograd za ove mere bori na tri fronta – merama koje su predviđene planom zaštite životne sredine, projektima javno-privatnog partnerstva za deponiju u Vinči i postrojenjima za preradu otpadnih voda, kao i različitim inicijativama međunarodnog karaktera.

Kako je navedeno u saopštenju grada Beograda, Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju najveća je svetska klimatska inicijativa kojom se preko 6 hiljada potpisnica obavezalo da će do 2030. godine smanjiti emisiju štetnih gasova za 40 odsto, dok je Pariski poziv na akciju politička inicijativa kojom se potpisnice obavezuju da će preduzimati konkretne korake kako porast temperature usled klimatskih promena ne bi prešao više od 2 stepena Celzijusa.

Sandra Jovićević

foto: beograd.rs