Beograd povećava EE uz pomoć IFC-a

1d75609b195309b7a724306a94d5e4fb_7935739801

Gradonačelnik Beograda gospodin Siniša Mali i potpredsednik Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za usluge globalnim klijentima gospođa Snežana Stoiljković potpisali su krajem prošle nedelje ugovor prema kom će IFC, članica Grupe Svetske banke, savetovati grad Beograd o načinima poboljšanja energetske efikasnosti javnih zgrada.

Gospodin Mali je istakao da će IFC u okviru strategije za „pametne gradove” (Smart Cities) za Beograd koristiti različite strategije i alate kao što je energetska revizija kako bi se utvrdilo koje su mogućnosti kada se radi o zgradama, daljinskom grejanju, uličnoj rasveti i drugoj urbanoj infrastrukturi. On je dodao da će IFC biti od pomoći i u izradi plana za uključivanje investicija jer njihove savetodavne usluge imaju za cilj poboljšanje investicione klime. Kako je istakao, Beograd je potpuno posvećen rešavanju problema životne sredine i energetske efikasnosti, a saradnja sa IFC-om garantovaće sprovođenje najboljih mogućih rešenja koja će biti korisna građanima Beograda, ali istovremeno će poslužiti i kao primer drugim gradovima u Srbiji i regionu.

Gospođa Stojiljković je dodala da se u gradovima generiše više od 70 odsto svih emisija gasova sa efektom staklene bašte na svetu, što održivu gradsku infrastrukturu pretvara u moćno oružje u borbi protiv klimatskih promena. Investicije u energetsku efikasnost i zelene zgrade predstavljaju i pametno poslovanje, tako da ćemo odrediti potencijalne finansijske strukture sa bankama radi finansiranja novih zelenih zgrada ili njihove nadogradnje.

Međunarodna finansijska korporacija već savetuje grad Beograd u vezi sa strukturisanjem i sprovođenjem javno-privatnih partnerstava za poboljšanje upravljanja otpadom i tretmanom otpadnih voda.

izvor: beograd.rs

Sandra Jovićević