Beograd potpisao Povelju gradova i opština o energetskoj efikasnosti

Energetska efikasnost

Na Svetski dan energetske efikasnosti, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap i programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti SKGO Miodrag Gluščević, potpisali su juče, 5. marta, u Starom dvoru Povelju gradova i opština o energetskoj efikasnosti.

Foto: Grad Beograd

Radojičić je rekao da smo poslednjih godina svi postali svesni problema energetske efikasnosti, trošenja energije, korišćenja neobnovljivih izvora energije, kao i onih koji zagađuju životnu sredinu.

„Zakoni prirode su vrlo jednostavni, jasni, kumulativni, a vrlo često znaju da budu surovi. Sve više smo svesni ovog problema, ali i doprinosa koji svi treba da damo kako bi se on rešio. Na samom početku mog mandata, potpisao sam Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, čime smo se obavezali da ćemo do 2030. godine smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 40 odsto. Današnjim potpisivanjem ove povelje činimo još jedan korak ka cilju da Beograd postane jedna od održivih i zelenih prestonica Evrope„, istakao je gradonačelnik.

Naglasio je, kada je energetska efikasnost u pitanju, da je 2019. bila važna za Beograd i Srbiju, jer su postavljeni temelji u toj oblasti. Podsetio je i na to da je prošle godine urađen veliki broj fasada u Beogradu.

„Svako ko je došao u Beograd ima priliku da se lično uveri u rezultate koje Grad postiže u obnovi fasada, koje su pravi primer odgovornog ponašanja u ovoj oblasti. Grad Beograd je ove godine izdvojio 40 miliona evra za obnovu fasada koje su pod zaštitom. Takođe, prošle godine je usvojena odluka po kojoj gradske opštine mogu da subvencionišu uređenje fasada i investiciono održavanje privatnih zgrada“, dodao je Radojičić.

On je istakao da svi novoizgrađeni i rekonstruisani javni objekti ispunjavaju standarde o povećanju energetske efikasnosti. Jedan od primera dobre prakse, naveo je gradonačelnik, jeste rekonstruisana „zelena garaža” na Obilićevom vencu koja je u toj oblasti dobila priznanje za jedan od najboljih projekata.

„Cilj je da ove, i narednih godina, nastavimo u tom pravcu, a potpisivanje ove povelje je vrlo značajan korak. Obavezujemo se da ćemo i dalje podizati svest građana Beograda o ovom problemu, da ćemo voditi računa o energetskoj efikasnosti, ali i o tome da koristimo obnovljive izvore energije koji će manje zagađivati životnu sredinu“, naglasio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, važno je i to što se Beograd danas pridružio grupi od 136 lokalnih samouprava i što će srpska prestonica davati doprinos ovoj oblasti.

„Ovo je tema o kojoj treba da razgovaramo, ali i da doprinos dajemo svi zajedno, privatni i državni sektor, kao i međunarodna zajednica i pojedinci. Važno je da na današnji dan, Dan energetske efikasnosti, razgovaramo o ovome, ali i da svakodnevno mislimo o ovoj temi“, rekao je gradonačelnik.

On je izrazio zadovoljstvo povodom buduće saradnje sa UNDP-om i SKGO, te naveo da će razmenjivati iskustva i približiti se cilju da se ne narušava životna sredina zbog korišćenja energije u različitim oblastima.

Foto: Grad Beograd

Fransin Pikap je rekla da je energetski sektor u Srbiji veoma važan sektor ekonomije, koji doprinosi sa oko 10 odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu.

„Srbija je učinila veliki napredak u usaglašavanju svog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti energetike, međutim, sprovođenje tog zakonodavstva još uvek kasni. Energetskom efikasnošću ostvaruju se brojne koristi, smanjuje se emisija štetnih gasova, povećava se energetska bezbednost i sigurnost, štedi se životna sredina i ostvaruju se finansijske uštede, a domaćinstva uštedom energije dobijaju manje račune za električnu energiju“, navela je ona.

Prema njenim rečima, energetska efikasnost je značajna i za lokalne samouprave i, u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju električne energije koji je Srbija usvojila, sve lokalne samouprave koje imaju više od 20.000 stanovnika obavezne su da postave svoje energetske menadžere, da usvoje planove i programe za sprovođenje energetske efikasnosti i da ostvare mere. Na taj način lokalne samouprave mogu da uštede do 40 odsto.

Pikap je izrazila zadovoljstvo što je od danas i Grad Beograd, među 136 gradova i opština, potpisnik Povelje o energetskoj efikasnosti, te je izrazila uverenje da će se njenom primenom ostvariti koristi za građane.

Miodrag Gluščević je rekao da je Beograd, kao glavni i najveći grad Srbije, dinamičan energetski sistem, koji ima velike nadležnosti u energetskom sektoru.

„Važno je to što se Beograd danas priključio ovoj inicijativi koju su pokrenuli UNDP i SKGO. Beograd je važan energetski sistem, a 50 odsto kapaciteta za proizvodnju toplotne energije nalazi se u Beogradu. Komunalni sistemi, javno osvetljenje, potrošnja energije u industriji i domaćinstvima – u svim ovim sektorima postoji ogroman potencijal, a bez aktivnog angažovanja lokalne samouprave nećemo videti značajan pomak. Ovim činom, Grad Beograd je pokazao privrženost principima energetske efikasnosti i iskazao želju i potrebu da se još ozbiljnije bavi ovim pitanjima“, zaključio je Gluščević.

Izvor: Grad Beograd