Beograd podstiče razvoj pčelarstva

Vesti | Srbija

 

Foto: Grad Beograd

Foto: Grad Beograd

Sekretar za privredu Beograda Milinko Veličković potpisao je danas u zgradi Gradske uprave ugovore o dodeli finansijskih sredstava u oblasti pčelarstva sa 347 korisnika.

Subvencije se dodeljuju za podršku i podsticaje u pčelarstvu, za nabavku košnica i opreme za proizvodnju meda, a za ovu namenu opredeljeno je blizu 20 miliona dinara.

– Na ovaj konkurs pristiglo je 418 prijava, tako da je 80 odsto korisnika i dobilo podsticajna sredstva. Uslovi konkursa nisu bili teški, neophodno je bilo da je registrovano porodično poljoprivredno gazdinstvo, a prednost su imali oni koji se bave organskom proizvodnjom, kao i podnosioci prijava mlađi od 40 godina, naglasio je Veličković i dodao da je ove godine subvenciju dobio i jedini prijavljeni korisnik koji se bavi organskom proizvodnjom meda.

On je podsetio da se podsticaji u pčelarstvu dodeljuju od 2015. godine kada je ovu subvenciju dobilo 68 korisnika u iznosu od blizu dva miliona dinara, 2016. godine taj iznos bio je povećan na šest miliona dinara, 2017. na blizu osam miliona dinara, dok je za ovu godinu obezbeđeno 20 miliona dinara.

– Nadam se da ćemo naredne godine nastaviti sa trendom rasta subvencija, kazao je Veličković.

Kako je naveo, Grad Beograd je u ovoj godini za podsticaje u poljoprivredi budžetom predvideo 180 miliona dinara za četiri javna poziva. Do sada su završeni javni pozivi za nabavku mehanizacije, stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo.

Događaju je prisustvovao i rukovodilac Sektora za razvoj poljoprivrede i podsticaje Savo Pavičić.

Milisav Pajević