Beograd po meri ljudi, a ne automobila!

Vesti | Mobilnost | Srbija

Patreon je internet platforma preko koje korisnici mogu da podrže rad određenih umetnika, organizacija i udruženja putem mesečne pretplate, postajući na taj način njihovi pokrovitelji. Nedavno joj se pridružilo i nezavisno udruženje iz Beograda, Ulice za bicikliste (UZB), te sada imate priliku da kroz simboličan novčani iznos pružite podršku njihovim aktivnostima na sledećem linku: https://www.patreon.com/uzb?fbclid=IwAR26fn9KRQCUtzmQ_6yuSgGU4TSes0HqF6ixGqTjBrFUSdREXTtjeVqo0bM.

Foto-ilustracija: Pixabay

Članovi UZB-a se zalažu za poboljšanje uslova i povećanje broja biciklista i biciklistkinja u saobraćaju grada Beograda, te stavljanje kulture pešačenja i bicikliranja u dominantnu ili barem ravnopravnu poziciju u odnosu na automobilsku, koja je, prema njihovom mišljenju, zastarela i na mnogo načina ugrožava dobrobit građana i građanki.

Misija udruženja je da ubede nadležne tela gradske i državne uprave da je ulaganje u automobilsku kulturu štetno za Beograd i da bi širi centar grada trebalo zatvoriti za sav motorni saobraćaj osim električnog javnog prevoza, te povećati prostor na ulicama za društvene aktivnosti, pešačenje, bicikliranje i ostale zdrave i održive vidove saobraćaja poželjne u modernim urbanim centrima.

„Želimo promenu politike razvoja grada u pravcu oblikovanja Beograda za ljude, a ne automobile“, tvrdi UZB, a kao sredstva na tom putu savetuje pešačke trgove, biciklističke staze, trake i parkinge, centar oslobođen zagađujućeg saobraćaja i bolji javni prevoz i javne bicikle kao njegov podsistem.