Beograd među retkim gradovima sa zalihama pijaće vode za narednih 30 godina

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu dezinfikovale su više miliona kvadrata javnih ustanova i bolnica i zajedno sa zdravstvenim radnicima su na prvoj liniji fronta u borbi protiv koronavirusa, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević gostujući u Jutarnjem programu Studija B. On se osvrnuo i na ispravnost i zalihe vode u prestonici, ali i na novine koje biti implementovane u javni prevoz.

Foto-ilustracija: Unsplash (Max Payload)

„Radnici Zavoda ulaze u sve prostore koje treba dezinfikovati, počev od bolnica i domova zdravlja do ambulantnih kola, a uz to obavljaju i deratizaciju i dezinfekciju zgrada. Taj posao započet je pre dve nedelje i biće im potrebno ukupno mesec dana da obave ceo posao, a uporedo sa njima „Gradska čistoća” tretira larve komaraca na 4.000 hektara. Radi se leva obala Dunava, priobalje, svi prostori gde ima izlivanja vode i što budemo uspešniji u suzbijanju larvi, to će biti manje odraslih formi komaraca. Nastojimo da uporedo radimo i vanredne i redovne aktivnosti tokom ovog vanrednog stanja, kao i da sve zadatke sprovodimo uspešno i na vreme“, rekao je Nikodijević.

Govoreći o ispravnosti i kvalitetu vode u glavnom gradu, Nikodijević je podsetio da postrojenje u Makišu raspolaže najnovijom tehnologijom za proizvodnju pijaće vode.

„Reč je o tehnologiji koja podrazumeva korišćenje UV zraka, kao i o tretiranju hemikalijama po izraelskoj tehnologiji koja je u svetu najdalje otišla u preradi voda, tako da ne postoji nikakva mogućnost da voda iz našeg vodovoda bude neispravna u bilo kom smislu. Svaka neispravnost odmah se detektuje i Beograd je jedan od retkih gradova koji ima kapacitet da narednih 30 godina obezbeđuje zdravu pijaću vodu. Ponosni smo na to što čuvamo kvalitet naših reni bunara koji su izvorišta pijaće vode, a radimo i na tome da poboljšamo kvalitet same reke Save. Građani mogu biti sigurni da je voda za piće koju distribuira „Vodovod” sasvim ispravna i bezbedna“, kazao je predsednik gradske skupštine.

Govoreći o funkcionisanju Beograda tokom vanrednog stanja, Nikodijević je istako da sve gradske komunalne službe funkcionišu bez problema.

„Neke od tih službi, poput ‘Vodovoda’, ‘Zelenila’, „Čistoće”, gradskog prevoza i drugih, preuzele su veliki teret krize jer su pored redovnih poslova morale da sprovode i neka vanredna zaduženja. To su poslovi deratizacije, dezinfekcije i posebnog prevoza zdravstvenih radnika, i ta preduzeća uradila su veliki deo posla. Radnici ostalih komunalnih preduzeća takođe su imali svoj deo posla ili su poslati na ispomoć drugima. Moram da zahvalim i svima onima koji su radili svaki dan, vikendima i praznicima, i uradili veliki posao za Beograd i sve nas“, kazao je Nikodijević.

Naglasio je da su svi poslovi u nadležnosti Grada rađeni u dogovoru sa svim drugim organima, kako bi svi zadaci bili što efikasnije realizovani.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Velikim sistemima ponudili smo da direktno ugovaraju prevoz sa GSP-om, što je veliki broj firmi iskoristio. Sistemom koridorskih linija omogućili smo, pored prevoza zdravstvenih radnika, i prevoz onih koji imaju radni nalog i koji ga koriste. Kada struka bude predložila, Vlada Republike Srbije će doneti potrebne odluke i u odnosu na situaciju postepeno ćemo uvoditi javni gradski prevoz. Prvo će to biti međugradski, a nakon toga i gradski prevoz, koji će se, kako se bude povećavao broj korisnika, uvećavati u fazama, uz mere zaštite koje struka propiše. Ponovo će preporuka epidemiologa biti presudna, jer oni će propisati uslove za korišćenje prevoza, sredstava za higijenu, rastojanje između putnika, način zaštite vozača i sve drugo što je potrebno da javni gradski prevoz bude što bezbedniji“, rekao je Nikodijević.

Izvor: Grad Beograd