Beograd izdvojio preko 30 miliona evra za kolektor u Zemun Polju

Srbija

Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je puštanju u rad kišnog kolektora „Zemun Polje – Dunav”, u koji je Grad Beograd uložio 3,2 milijarde dinara. Vesić je poručio da je sada rešen problem sa zadržavanjem vode na oko 2.500 hektara i dodao da je u pitanju najveći infrastrukturni projekat vezan za kanalizaciju posle izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu.

Gradski menadžer je istakao da je urađeno 3,5 kilometara kanalizacione mreže, od čega je najveći deo ispod površine zemlje. Kolektor je pušten u rad, a predstavlja investiciju vrednu 3,2 milijarde dinara, odnosno preko 30 miliona evra. Ovaj posao je za nas bio veoma važan jer prikuplja kišnu kanalizaciju sa površine od oko 2,5 hiljade hektara i pokriva Batajnicu, Altinu, industrijsku zonu uz auto-put i privrednu zonu Gornji Zemun. Na ovaj način rešavamo problem sa kojim se susreću stanovnici ovog dela grada, a to je velika količina vode koja se zadržava nakon obilnih padavina. Sada, kada je kolektor pušten u rad, voda ima gde da ode i neće je biti na površini. On je precizirao da je urađeno 3,5 kilometara cevi, od čega je 2,7 ispod površine zemlje, dubine između 10 i 26 metara.

Važno je da smo uspeli da spojimo ovaj kolektor sa onim koji ide uz novosadski put. Voda koja se nalazila u tom kolektoru nije imala gde da ode, ali je spajanjem dva kolektora i to rešeno. Rad na ovom projektu započet je još 2009. godine, ali niko do sada nije uspeo da ga završi, sve dok nismo uspeli da obezbedimo sredstva i privedemo posao kraju. Kao što znate, prema našim planovima, u narednih 10 godina svaka zgrada ili kuća u Beogradu bi trebalo da bude priključena na kanalizaciju. Da bi realizacija tog posla tekla nesmetano i da bi se stambene jedinice priključivale na kanalizaciju, mora se obezbediti odvod velikih količina vode,dodao je Vesić.

On je istakao da je jedan od najvećih problema sa kojima se zajedno sa građanima susrećemo upravo kanalizacija. Osim što trećina grada nije priključena na mrežu, čitava kanalizacija se ispušta u Savu i Dunav što je apsolutno nedopustivo. To moramo da rešimo u narednom periodu, pre svega izgradnjom kompletne kanalizacije, a potom i izgradnjom pet fabrika za preradu otpadnih voda kako bi se u naše reke slivale isključivo prečišćene otpadne vode, zaključio je Vesić.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović rekao je da je ovih dana pokrenut tender za fabriku otpadnih voda u Međulužju u Mladenovcu. Imamo ugovorene poslove vezana za izgradnju dva manja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u Pinosavi i Belom Potoku. Tokom ove godine nam je odobreno oko 9,3 milijarde dinara za sve projekte, što znači da će trend ulaganja u saobraćajnu, putnu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu biti nastavljen, rekao je Popović.

izvor: beograd.rs

Sandra Jovićević