Beograd ipak ne dobija javne bicikle

Vesti | Mobilnost

Foto-ilustracija: Unsplash (Lesly Juarez)

Kako izveštava Nova ekonomija, Beograd tokom ove godine neće dobiti javne bicikle, kako su najavljivali gradske vlasti, jer za ovaj posao vredan 300 miliona dinara (bez PDV-a) niko nije zainteresovan.

Sekretarijat za saobraćaj Beograda obustavio je ovu nabavku jer na tender koji je četiri puta ponavljan nije podneta nijedna ponuda.

Plan gradskih vlasti koje su još 19. avgusta prošle godine raspisale tender bio je da se nađe partner sa iskustvom u sistemu javnih bicikala u svetu koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema, dok bi grad bio suvlasnik sa 25 odsto. Po toj ideji, plan je bio da Beograd ima 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega bi polovina bili električni bicikli, preneo je Beoinfo.

Bilo je predviđeno i da izabrani parner već do marta 2020. godine postavi 50 stanica sa 300 bicikala, a da čitav sistem bude završen do kraja godine. U skopu tog posla, do 2022. godine trebalo je da se izgradi skoro 100 kilometara novih biciklističkih staza.

Uoči raspisivanja ovog tendera zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je nekoliko velikih kompanija zainteresovano za ovu partnerstvo sa Beogradom.

Međutim, od avgusta, kada je tender raspisan, rok za podnošenje ponuda je čak četiri puta produžen da bi u januaru konačno posao bio obustavljen.

Izvor: Nova ekonomija