Beograd gasi sve kotlarnice koje troše ekološki neprihvatljiva goriva

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević obišao je danas OŠ „Jajinci” na opštini Voždovac, gde su u toku radovi na gašenju kotlarnice na mazut i njenom priključenju na gasovodnu mrežu.

Tom prilikom naglasio da je Skupština grada usvojila više dokumenata koji se odnose na zaštitu životne sredine, samim tim da je grad doneo odluku se ugase sve kotlarnice koje troše ekološki neprihvatljiva goriva.

Foto: Grad Beograd

“Ovde su se deca decenijama grejala na mazut koji ugrožava i zdravlje dece i okolinu ljudi koji žive u Jajincima. Ovo nije prva škola u kojoj smo tako nešto uradili ove godine jer smo na sličan način, preko toplodalekovoda rešili problem u još tri škole, ali ovo jeste prva koja je priključena na gasovod. U planu je da do kraja godine još dve škole obezbedimo na ovaj način, a podsetiću da je planom „Beogradskih elektrana” predviđeno da se do 2021. godine većina zagađivača ugasi i pređe na ekološki prihvatljiva goriva. Mi smo pre dva meseca obišli završne radove na magistralnom toplovodu Novog Beograda i on će nam poslužiti da povećanjem njegovih kapaciteta sve kotlarnice – zagađivače sa desne strane auto-puta, prema stadionima „Zvezde” i „Partizana”, pogasimo i potrošače priključimo ili na gas ili na toplodalekovod “ izjavio je Nikodijević.

Ovu inicijativu je podržao i Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a vršilac dužnosti sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević istakla je da je  sekretarijat za konverziju grejanja na gas ili toplovod u poslednjih nekoliko godina izdvojio oko 300 miliona dinara.

Nikodijević je podsetio da je Grad Beograd potpisao sporazum o  zaštiti životne sredine, unapređenju kvaliteta vazduha i smanjenju štetnih gasova i da to neće biti samo “mrtvo slovo na papiru.“