Beograd će podsticati eko mobilnost i upotrebu ekoloških prevoznih sredstava

Vesti | Mobilnost

 

Foto: Grad Beograd

U Beogradu održana manifestacija u okviru kampanje „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, koju sprovodi Udruženje parkirališta Srbije uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Privredne komore Srbije.

Ovom akcijom u prostoru javne garaže “Obilićev venac“, prve garaže sa „park smart“ sertifikatom u Evropi, predstavljeni su principi održivog urbanog transporta, značaj podsticanja razvoja eko mobilnosti u Srbiji, i uloga lokalnih samouprava u unapređenju životne sredine.

U tom smislu, Beograd će biti primer grada u Srbiji sa razvijenim mehanizmima za podsticanje eko mobilnosti, odnosno korišćenje alternativnih, ekoloških prevoznih sredstava, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Aleksandar Vesić.

On je najavio da će Grad Beograd do kraja godine dobiti tri mala električna autobusa, koji će prevoziti građane i turiste po centru prestonice. To je poklon naftne kompanije NIS. Do Nove godine nabaviće se i električni jednosedi za komunalnu policiju.

– Sledeće godine za potrebe javnog prevoza kupićemo 80 najmodernijih električnih autobusa. Kada ta vozila budu isporučena, ceo centar grada biće pokriven električnim autobusima, trolejbusima i tramvajima. Cilj nam je da u najužem centru grada imamo isključivo vozila koja su na električni pogon, najavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd će još jednom odlukom doprineti čuvanju životne sredine jer će od 1. januara 2020. biti zabranjena upotreba plastičnih kesa.

– Ove nedelje Gradsko veće usvojiće predlog da se u svim maloprodajnim objektima ukine upotreba plastičnih kesa. O ovom predlogu 25. septembra diskutovaće Skupština grada. Dajemo rok 15 meseci da se maloprodajni lanci prilagode. Ova odluka je korak dalje od one odluke da se kese naplaćuju dva dinara, objasnio je Vesić, naglasivši da je naplatom kesa za 60 odsto smanjena njihova upotreba.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da je Grad Beograd perjanica ekološki osvešćenih gradova, a lokalne zajednice nosioci promena u održivosti urbanog razvoja i brige o životnoj sredini.

Čestitajući Parking servisu na sprovedenim akcijama, ministar je naglasio da svaki parking servis ima misiju da svest o životnoj sredini podigne na viši nivo.

– Ministarstvo će podržati ovaj vid aktivnosti koji se tiče načina na koji koristimo vozila. Korišćenje električnih vozila mora da uđe u sve veću upotrebu. Podsećam da u Srbiji, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 6000 ljudi godišnje umre zbog komplikacija izazvanih respiratornim problemima usled lošeg kvaliteta vazduha. Nemamo drugog puta nego da smanjimo zagađenje iz energetskih kapaciteta, da smanjimo emisiju štetnih gasova iz saobraćaja, a za to postoje brojni načini, istakao je Trivan.

Milisav Pajević