BELGIJA: Proizvodnja energije iz zagađenog vazduha

Foto – ilustracija: Pixabay

Belgijski naučnici tvrde da energija može biti proizvedena i iz zagađenog vazduha. Ova grupa naučnika je u prethodnom periodu razvila proces koji može „očistiti“ vazduh i istovremeno proizvoditi energiju.

 – U procesu koristimo mali uređaj sa dve komore odvojene membranom. S jedne strane se čisti vazduh, a sa druge strane se degradacijom dobija vodonik – pojašnjava profesor Sammi Verbruggen, jedan od rukovodilaca projekta. Studiju su sproveli naučnici sa univerziteta u Antverpenu i Leuvenu, a objavljena je u magazinu ChemSusChem.

Dobijeni vodonik može se skladištiti i kasnije koristiti kao gorivo.

 – Srž nove tehnologije je sadržana u membrani koja je izrađena od specijalnih nanomaterijala koji rade kao katalizatori sposobni proizvode vodonik i smanje atmosfersko zagađenje – dodaje Verbruggen.

Kako bi mogao uspešno da radi, ovaj uređaj mora biti samo izložen svetlosti, a tehnologija koristi procese slične onima u solarnim panelima.

Jedina razlika je, objašnjavaju naučnici, da se električna energija ne generiše direktno već se pohranjuje kao vodonik. Sledeći cilj je dalji razvoj procesa kako bi se omogućila primena tehnologije i na industrijskom nivou.

Izvor: www.croenergo.eu