Bela Crkva dobija reciklažna ostrva

Srbija | Upravljanje otpadom

преузимање

Vođa GIZ tima u Srbiji gospodin Klaus Šmit, predsednik opštine Bela Crkva gospodin Darko Bogosavljević i v.d. direktora JKP „Belocrkvanski komunalac“ gospođa Milica Vitomirov potpisali su ugovor o donaciji 48 kontejnera za 16 reciklažnih ostrva. Vrednost donacije GIZ tima iznosi 10.000 evra.

Gospodin Šmit je rekao da uvođenje modernog upravljanja otpadom zahteva rad od nekoliko godina, a u ovom regionu zahteva i različite oblike međuopštinske saradnje. Reciklažna ostrva u Beloj Crkvi biće mesta za sakupljanje sekundarnih sirovina koje će moći da se prodaju na tržištu i da se na taj način prikupe određena sredstva koja će biti uložena u neke druge stvari. Šmit je ,takođe, naglasio da je saradnja sa lokalnim ustanovama veoma dobra.

Gospođa Vitomirov je istakla da će se smeće uredno prikupljati onako kako bude selektovano. Ona je dodala da je reč o izuzetno kvalitetnom projektu koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, kako bi se uticalo na to da deo smeća ne završi u prirodi.

Tri reciklažna ostrva planirana su za obale Gradskog jezera i biće dovoljna uz već postojeće kontejnere za komunalni otpad i PET ambalažu. Za obale ostalih jezera koristiće se kontejneri iz škola koje svakako tokom letnjeg raspusta, u toku turističke sezone, nemaju potrebe za njima.

izvor: dnevnik.rs

Sandra Jovićević