Bečlije dobijaju hleb od organske raži iz gradskog poljoprivrednog dobra

Hrana

Foto: © C.Jobst/PID

Pravovremeno uoči predbožićnog spremanja peciva Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig predstavio je novo organsko integralno ražano brašno iz Beča.

Organska raž potiče isključivo sa obradivih površina gradskog poljoprivrednog dobra Lobau koje pripada Gradu Beču.

Za organsko ražano brašno uzgaja se stara sorta ozime raži „Amilo“ koja važi za vrlo otpornu i ima dobre karakteristike za pripremanje hleba, peciva i kolača.

„Ovo brašno rezultat je jednog uspešnog partnerstva gradskog poljoprivrednog gazdinstva, mlinskog preduzeća i prodavaca. Ukupno 200 tona organske raži koja se uzgaja i žanje u centru Lobau dovoljni su da ovaj proizvod bude na raspolaganju tokom cele godine“, rekao je gradonačelnik Ludvig.

„Mnogi ne znaju ali Grad Beč već 40 godina ima organsku poljoprivredu i ubraja se u najznačajnij tradicionalna organska preduzeća u Austriji“, dodao je Ludvig.

„Bečka preduzeća koja se bave zemljoradnjom i uzgojem povrća su pioniri u oblasti organskog uzgoja: sa 27 odsto organskih preduzeća i 32 odsto organskog poljoprivrednog dobra Beč se nalazi u samom vrhu u poređenju sa čitavom Austrijom. Jedna metropola, kao pionir u organskoj proizvodnji koja snabdeva čitavu Austriju organskim brašnom najboljeg kvaliteta je verovatno jedinstveno u Evropi čime se Beč ponovo ističe kao grad sa najboljim kvalitetom života“, istakao je gradonačelnik.

Neposredno posle žetve organska raž iz centra Lobau transportuje se direktno u mlin u obližnje mesto Ranersdorf u Donjoj Austriji gde se melje na tradicionalan način u kamenom mlinu.

Tako se klice, vitamini i minerali bolje sačuvaju a proizvodi pripremljeni od ovog brašna su posebno vazdušasti.

Bečko brašno se već može kupiti u svim prodavnicama „Merkur“ u čitavoj Austriji.

Izvor: EurocommPR