Bečki aerodrom uskoro postaje klimatski neutralan

Foto-ilustracija: Unsplash ( Jue Huang)

Bečki aerodrom Švehat nastavlja da sprovodi mere koje žele da doprinesu zaštiti klime. Tako je u sredu najavljeno da će na području aerodroma biti izgrađen najveći fotonaponski sistem u Austriji.

Obuhvatiće osam solarnih sistema ukupne snage oko 24 MV, koji će se prostirati na površini od oko 24 hektara, što približno odgovara površini od 48 fudbalskih terena. Očekuje se da će se godišnje proizvoditi približno 30 miliona kVh električne energije.

Time bi trebalo da se pokrije trećina potrošnje električne energije na aerodromu, a tolika količina energije dovoljna je, na primer, za snabdevanje oko 7.000 domaćinstava godišnje.

Aerodrom Švehat počeo je sa instaliranjem solarnih sistema 2016. godine. Do sada je na području aerodroma instalirano pet takvih sistema, uglavnom smeštenih na krovovima zgrada ili hangara, a sada se postavljaju još tri nova.

Dva manja solarna sistema biće na parkingu, a jedno će se nalaziti na prostoru u blizini piste. Izgradnja novih solarnih sistema trebalo bi da započne ovog proleća, dok bi u leto 2022. godine trebalo da budu pušteni u rad.

Instalacija solarnih sistema samo je jedna od mnogih mera koje ovaj aerodrom sprovodi u cilju postizanja klimatske neutralnosti. Tako se, na primer, postojeće osvetljenje postepeno zamenjuje ekološkim LED osvetljavanjem.

Bečki aerodrom je takođe sve više oslanja na električnu mobilnost i trenutno ima više od 380 e-vozila. Nova i moderna zgrada Bečkog aerodroma Ofis Park 4 koristi geotermalnu energiju,pa je nekoliko puta proglašavana za najodrživiju poslovnu zgradu u Austriji.

Prošle godine aerodrom Švehat smanjio je emisiju CO2 za 70 odsto, a potrošnju energije za više od 40 odsto. Generalni direktor Ganter Ofner istakao je da je ovaj aerodrom na dobrom putu da postane prvi „zeleni“ aerodrom u Evropi koji će za samo nekoliko godina postići klimatsku neutralnost.

Izvor: Ekovjesnik