Banjaluka učestvovala u akciji „Sat za našu planetu“

386289

Zamenik gradonačelnika Banjaluke gospođa Jasna Brkić izjavila je da Banjaluka i ove godine učestvuje u akciji „Sat za našu planetu“ gašenjem svetla na zgradi Gradske uprave i objektima u užem centru grada.

Gospođa Brkić je istakla da je Banjaluka među prvim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini potpisala Sporazum gradonačelnika o smanjenju emisija ugljen dioksida za 20 odsto do 2020. godine. Ona je podsetila i da je grad u saradnji sa donatorima realizovao par projekata koji su se odnosili na podizanje svesti o energetskoj efikasnosti, uspostavljanje sistema praćenja potrošnje energenata u javnim ustanovama i izradu preliminarnih energetskih pregleda. Kako je navela, do sada je dva puta bila održana manifestacija „Energetski dani“ koja je imala za cilj promociju energetske efikasnosti i iskorišćenja obnovljivih izvora energije, ali i podsticanje saradnje javnog i privatnog sektora u ovim oblastima.

Navela je da je u 2016. godini budžetom grada Banjaluke planirana izrada energetskog pregleda za zgradu Gradske uprave, podrška projektima jačanja energetske efikasnosti, izrada Studije snimanja kompletne javne rasvete na području Banjaluke, ali i organizacija treće manifestacije „Energetski dani“. Istakla je da je u planu i uvođenje energetskog menadžmenta u zgradu Gradske uprave, kao i da je u toku ažuriranje starog Akcionog plana koji će definisati sprovođenje mera efikasnijeg korišćenja energije.

U okviru realizacije akcije „Sat za našu planetu“ u Banjaluci su isključena svetla na zgradi Gradske uprave, Kulturnog centra Banski dvor, Muzičkom paviljonu Parka „Petar Kočić“, na objektima Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, zgradi „Pošta Srpske“, „Elektrokrajine“, a isključena je i javna rasveta u dve ulice.

Sandra Jovićević

foto: srna.rs