Banja Luka: U funkciji punjači za električna vozila

Vesti | Mobilnost | Region

Gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić, pustio je u rad terminal za punjenje električnih vozila na lokaciji parkinga za prigradske autobuse na Malti. Drugi terminal nalazi se na Paskolinoj ciglani.

Foto-ilustracija: Pixabay

Radojičić je rekao da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su instalirani na javnim površinama u Bosni i Hercegovini i da je ova aktivnost urađena u partnerstvu sa kompanijom “Malbašić”.

Gradonačelnik Banja Luke je rekao da će terminale koristiti domaći vozači, ali i oni koji su u tranzitu, pošto su obe lokacije na kojima su postavljeni terminali prometne i lake za pristup onima koji prolaze kroz Banju Luku.

– Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koje imamo u oblasti saobraćaja i koje su usmerene na modernizaciju. Grad je obezbedio oko 40.000 KM u infrastrukturu i dozvole, dok je kompanija „Malbašić“ obezbedila punjače – naveo je Radojičić.

On je izrazio nadu da će postavljanje ovih punjača navesti veći broj ljudi da koriste električna vozila.

Vlasnik kompanije “Malbašić”, Veselko Malbašić, rekao je da ova firma već drugi put, zajedno sa Gradskom upravom, učestvuje u realizaciji projekata od značaja za grad, kao društveno odgovorna kompanija.

– Ideja o instalaciji punjača nastala je u Austriji kada smo svojim električnim automobilom hteli da dođemo u Banja Luku. Usput smo imali punjenje u Gracu, Mariboru i Zagrebu, ali u Banja Luci nismo mogli. Punjači su domaća proizvodnja kompanije „Elas“, što je veoma značajno – rekao je Malbašić.

On je, na osnovu iskustava sa zapada, izrazio očekivanje da će priča o električnim automobilima, u budućnosti, zaživeti i u Banja Luci.

Na oba terminala instalirana su po tri punjača za električna vozila.

Izvor: energetika.ba