Bangladeš: Suncem protiv siromaštva

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Učesnici smo globalnog preobrata od neobnovljivih ka obnovljivim izvorima energije (OIE) zarad zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena. Šveđani su pred sebe postavili zadatak da iz upotrebe eliminišu fosilna goriva i preusmere se na eksploataciju i skladištenje energije sunca i vetra, pametne mreže i održivi transport, kako bi Švedska postala jedna od prvih zemalja koja se u potpunosti oslanja na čistu energiju. Izazvali su i druge da im se pridruže. Između ostalih, pozivu su se odazvale:

  • Danska – tokom 2015. godine, Danska je 42 odsto svoje struje proizvela zahvaljujući vetrenjačama,
  • Maroko – ova afrička država gradi najveću solarnu elektranu na svetu koja će do 2020, zajedno sa vetro- i hidropotencijalom, stanovnike opskrbljivati polovinom ukupne potrebne energije,
  • Kenija – glavni adut Kenijaca na ovom polju geotermalni izvori i vetar koji obezbeđuju 71 odsto domaćinstava,
  • Škotska – energija u Škotskoj ne odlazi niz vetar, naprotiv – 97 odsto energetskih potreba Škota zadovoljava vetar,
  • Bangladeš – Bangladeš je predvodnik na listi zemalja koje su instalirale najviše solarnih jedinica u porodičnim kućama.

Foto-ilustracija: Pixabay

U periodu od 2003. do 2016, bangladeška kompanija Idcol (Infrastructure Development Company Limited) postavila je solarne panele u preko 4 miliona domova, dopremajući struju do 18 miliona ljudi. Na taj način svoju državu stavila je na čelo onih koje imaju najveći broj pojedinačnih solarnih ćelija na svojoj teritoriji. Prema globalnom izveštaju o OIE, 2016. godine na čitavoj planeti postojalo ih je ukupno 6 miliona, a služile su 25 miliona ljudi. Statistika pokazuje lavovski udeo Bangladeša u oblasti napajanja domova električnom energijom pomoću Sunca.

Poređenja radi, preduzeće Selco iz susedne Indije je, od 1995, u svojoj zemlji, koju naseljava 1,2 milijarde ljudi, solarno elekrično snabdevanje uvelo u 350 hiljada kuća.

Mahmud Malik, izvršni direktor Idcol, opisao je pojavu izrabljivanja sunčevog kapaciteta širom Bangladeša kao „tihu revoluciju koju ne osećaju stanovnici gradova“. Paneli su nicali uglavnom u područjima van domašaja nacionalne električne mreže.

Prema navodima istraživača, okvirno 60 miliona ljudi u Bangladešu, 38 odsto populacije, nema pristup struji. Trend rasta broja ćelija na sunčevu energiju, dakle, nema pozitivni uticaj jedino po prirodno okruženje, već i po siromašne Bangladežane iz ruralnih oblasti.

Tokom 2012, u sektor OIE u ovoj azijskoj državi, investiralo se 2,6 miliona evra, da bi ova brojka skočila na 128 miliona u 2015, a godinu kasnije na 180. Pored Sunca, Bangladeš izrabljuje i biogas, hidroenergiju i vetar i nastoji da proširi svoju flotu električnih vozila. Promocija održivosti energetskog snabdevanja otvorila je i nova radna mesta.

Jelena Kozbašić