Balkanske zemlje bi mogle da postanu tranzitno strateški važne za „Turski tok“

Srbija

gasovod plusonline.rs

U Beogradskoj poslovnoj školi u ponedeljak 2. marta 2015. godine održana je konferencija „Ruski energetski projekti posle Južnog toka“. Organizatori ove konferencije su Ruski centar za strateška istraživanja, Fond istorijskih perspektiva, Nova srpska politička misao, Naša Srbija i Beogradska poslovna škola.

Predstavnik Ruskog centra za strateška istraživanja gospođa Irina Svistunova izjavila je da balkanske zemlje mogu postati tranzitno strateški važne kada je reč o snabdevanju ruskim gasom evropskih potrošača. Ona je istakla da Turska ima u planu da postane vodeća tranzitna zemlja za snabdevanje gasom potrošača Jugoistočne Evrope, kao i da balkanske zemlje mogu da iskoriste svoj geografski projekat i uključe se u ovaj međunarodni energetski tranzitni projekat.

Urednik časopisa „Gasprom“ gospodin Sergej Pravosudov rekao je da bi Evropska komisija mogla da finansira izgradnju „Turskog toka“ s obzirom na to da je blokirala izgradnju „Južnog toka“ i da zemlje Balkana nemaju finansijskih mogućnosti za to. Prema njegovim rečima, u planu je izgradnja četiri podmorske linije projekta „Turski tok“, ali tri grane koje bi išle do tursko-grčke granice su pod znakom pitanja jer nije logično da budu izgrađene ako nema zainteresovanih za izgradnju kopnenog dela gasovoda do grčko-turske granice.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Republike Srbije gospodin Vojislav Vuletić izjavio je da bi Srbija trebalo da nabavlja gas i ostale energente iz Rusije s obzirom na to da je najjeftinije i najsigurnije.

Sandra Jovićević

foto: plusonline.rs