Automatski sistem protivgradne odbrane stiže u Valjevo

Vesti | Srbija

Foto: Pixabay.com

Automatski sistem protivgradne odbrane, koji šalje protivgradne strelce u penziju, biće instaliran u Radarskom centru Valjevo, koji brani teritoriju površine od skoro 590.000 hektara.

Novim automatskim sistemom od grada će najpre biti zaštićeni Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Šabac, Valjevo, Lajkovac, Mionica, Osečina,Ub i Obrenovac, prenosi portal „Agrosmart“.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede procenilo je da Kolubarski i Mačvanski okruzi trpe najveće štete od grada. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da je automatizacija sistema odbrane od grada izuzetno kompleksan projekat, te da će instalacija biti započeta u naredna dva meseca.

– Urađena je obimna projektna dokumentacija, pripremljeni su svi potrebni zahtevi i uslovi kako bi ovakav projekat bio uspešno realizovan. U naredna dva meseca mislimo da će se okončati sve potrebne procedure i da će se početi s realizacijom nabavke. Nadamo se da će do naredne sezone biti urađeno dosta toga i da će se na ovom području za zaštitu od grada koristiti lanseri, kaže Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometerološkog zavoda.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavili su da se postavljanje automatskog sistema planira na teritoriji cele države, a ministar Branislav Nedimović predočio je da će na taj način biti rasterećeni budžeti opština i gradova iz kojih je novac izdvajan za rukovaoce protivgradnih sistema.

Milisav Pajević