Automatizovana farma koza – roboti umesto stočara

Energetska efikasnost

Francuski farmer Paskal Huger iz mesta Tenaj u regiji „Loir-et-Cher“ odlučio se na automatizaciju svoje farmu koza kako bi imao više vremena za bolju brigu o životinjama. Ovaj stočar se brine za stado od 400 koza sanske pasmine, a mleko prodaje proizvođačima sireva.

Foto-ilustracija: Unsplash (Bianca Ackermann)

Automatizacijom želi da uštedi vreme kako bi nadzirao stoku. „Roboti se mogu učiniti nehumanim, ali zapravo mi omogućuju više vremena za koze“, rekao je za „Euractiv“ ovaj stočar, ističući da mu je prioritet stado i njegova dobrobit.

Kako bi se osigurala optimalna proizvodnja mleka, kvalitet hrane glavna je briga za stočare. „Dobra ishrana znači dobro mleko, a samim time i dobar sir“, kaže ovaj stočar. Njegove miljenice proizvode mleko od kojeg se proizvode poznati francuski sirevi poput „Sainte-Maurea“, „Pouligny-Saint-Pierrea“, kao i poznati kozji sir Krotin de Šavinjol. Paskal Huger je radio na ovoj farmi pre nego što ju je 2002. otkupio od svoga šefa. Sada on zapošljava jednog radnika, a iako samo njih dvojica vode brigu o stadu kažu kako sanska pasmina nije samo dobra u proizvodnji mleka, već ima i miran karakter.

Zahvaljujući automatizaciji, najviše zamornih zadataka prepuštaju mašinama. Bale slame, stočnu hranu i travu stočari raspodeljuju na ulaze u štalu ili farmu, dodacima ishrane upravlja kompjuter, a distribuira robot, što omogućava olakšavanje procesa. Koze su podeljene u zasebne obore zavisno od toga da li treba da se jare, sisaju li ili ne, a jarčevi su takođe smešteni u odvojen prostor. Robot im dostavlja tačno odgovarajuću količinu dodataka hrani za svaki obor, zavisno od potreba stoke. To znači da uzgajivač više ne mora ručno pripremati smese i nositi teške kante, jer se za to brine robot.

Muža je takođe potpuno automatizovana. Svaka koza opremljena je elektronskom identifikacijskom oznakom koja ih prepoznaje čim uđu u svoj prostor na rotacijskoj mašini za mužu. Mleko se šalje direktno u mlekovod, a provere mleka obavljaju se automatski i na taj se način izbegava uznemiravanje i takođe omogućuje bolji prinos.

Senzori na svakom pulsometru upravljaju protokom mleka i omogućuju automatsko uklanjanje obloga za mužu, a beleže proizvodnju svake životinje, dok automatska hranilica osigurava potrebnu količinu hrane u skladu s proizvodnjom mleka.

Sve informacije su dostupne na ekranu koji signalizira i najmanju anomaliju tokom muže, omogućavajući stočaru brzu intervenciju na prvi znak uzbune. Podaci prikupljeni softverom omogućuju temeljno upravljanje stadom, s obzirom na to da svaka koza ima laktacijski broj, seriju i proizvodnu istoriju. Oni takođe uključuju informacije o kvalitetu mleka i zdravlju, kao i popis deklaracija i administrativnih postupaka koje treba ispuniti kada se koza ojari ili ode u klanicu.

Ti podaci omogućuju stočaru da odluči koje je najbolje vreme za prestanak muže pre nego što je vrati u gestaciju, imajući u vidu da je prosečno razdoblje sisanja 10 do 12 meseci. Nadalje, laktofriz za mleko opremljen je rekuperatorom toplote, a energija potrošena za hlađenje mleka se ponovno koristi za zagrevanje tople vode, kao i za izolaciju farme koja, zajedno s ventilacijom, leti hladi koze.

Izvor: Agroklub.rs