Austrija promoviše održive vidove transporta

Vesti | Region

 

Foto: Ambasada Austrije Beograd

Foto: Ambasada Austrije Beograd

Austrija je od 1. jula preuzela predsedavanje Evropskoj uniji, koje će trajati do kraja ove godine.

Austrija se opredelila da aktivno radi na očuvanju klime i primeni politika u oblasti životne sredine i nastojaće da promoviše održive vidove transporta, kako bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Od 29. do 30. oktobra, u Gracu će se održati i Savet za saobraćaj, telekomunikaciju i energiju kao i Savet za zaštitu životne sredine.

– Najvažnije za mene, kao ambasadora u Srbiji, je da zadržimo jak fokus na region Zapadnog Balkana. EU može biti stabilna i bezbedna ako ima stabilnosti i bezbednosti u njenom susedstvu, a za nas je to važno da imamo u ovom regionu, rekao je prošle nedelje Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji.

Luteroti je ponovio stav svoje zemlje da je budućnost Zapadnog Balkana i Srbije u EU i tokom predsedavanja Austrije držaće se jak fokus na toj temi.

– Želimo da vidimo napredak u refomskim procesima i reforme koje se tiče agende proširenja. Čestitamo Srbiji na otvaranju dva nova poglavlja i želimo da vidimo dodatni napredak tokom našeg predsedavanja, rekao je Luteroti.

Milisav Pajević