Australijska fondacija: Koale su „funkcionalno izumrle“

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Australijska fondacija za koale (AKF) saoštili su da je samo 800 000 ove životinje iz porodice torbara ostalo u divljni, što je nedovljno da bi se održale i u sledećoj generaciji.

Kako su rekli, one su već „funkcionalno izumrle“, prenosi BBC. To praktično znači da je populacija pala tako nisko da nema uticaja na okolinu , odnosno nije u stanju da igra ulogu u ekosistemu.

Koale, endemska vrsta iz Australije, izumiru jer su mnoge šume u kojima žive uništene. Toplotni talasi uzrokovani klimatskim promenama takođe su važan faktor.

Među koalama više nema dovoljno odraslih jedinki koje bi mogle da održe vrstu i bilo koja genetska bolest ili patogen mogle bi biti ozbiljna pretnja po njihov opstanak. Prema AKF-u, u 41 od 128 poznatih staništa koala više nema nijedne jedinke ove vrste.

Funkcionalno izumiranje vrste može značiti i da je preostala mala populacija koja, iako se još razmnožava, pati od parenja životinja u bliskom srodstvu, što ih opet čini još ranjivijima na bolesti. Nedavne studije pokazuju da su hiljade koala umrle od dehidracije u intenzivnom toplotnom talasu u Australiji.

Koale su milionima godina bile ključni deo zdravlja eukaliptusovih šuma, jer jedu njihovo gornje lišce, dok njihov izmet koji pada na šumsko tlo doprinosi bitnom recikliranju nutrijenata u ekosistemu.

Ove životinje su stare najmanje 30 miliona godina, sudeći prema pronađenim fosilnim ostacima, što znači da su jednom bile i izvor hrane za danas izumrle velike mesojede.

Direktorka AKF Debora Tabart pozvala je australijskog premijera da pokuša učini nešto za spas koala. „Pozivam novog premijera nakon izbora u maju da donese Zakon za zaštitu koala koji je već napisan i spreman od 2016. Sudbina koala sada je na njegovim plećima“, rekla je Tabart.

Željka Vesić