Australija prva u svetu po broju kućnih baterija za skladištenje električne energije

Prošle godine Australija je postala vodeća u svetu u izgradnji rezidualnih sistema baterija za skladištene električne energije.

Ove informacije objavljene su u istraživaju naučnika Dr Alana Finkea koji je izjavio da se to dogodilo zajedno sa prodorom solarnih krovnih panela za domaćinstva.

Istraživanje pokazuje da u Australiji ima 1,8 miliona zgrada opremljenih krovnim solarnim panelima a većina njih uključuje stambene zgrade. Dr Finkel rekao je da će skladištenje energije biti presudno za budućnost elektroenergetse mreže Australije i napomenuo je da pored litijum-jonskih baterija postoji značajan interes za projekte za tzv. hidro skladištenje. On je dodao da je Australija dobro pozicionirana da bude lider u izvozu obnovljivog vodonika koji se sve više koristi za snadbevanje sa niskim ugljeničkim vidovima transporta.

„Ulazimo u doba brzih tehnoloških transformacija u proizvodnji i korišćenju električne energije. Tehnologije skladištenja energije ne samo da nam mogu pomoći u tranziciji već i učestvuju u stvaranju novih industrija, otvaranju novih radnih mesta i razvijanju izvoza,“ izjavio je Dr Finkel.

Milan Zlatanović

Izvor: liveenergynews