„Audi“ razvija biogorivo od šećera

Svet

Audi razvija biogorivo od šećeraNemački proizvođač automobila „Audi“ u saradnji sa francuskom kompanijom „Global Bioenergies“ razvija proces proizvodnje sintetičkog biogoriva od šećera.

Za ovaj proces koriste se mikroorganizmi, odnosno genetski modifikovane bakterije ešerihije koli koje jedući šećer proizvode izobutan kao nusprodukt.

U većini procesa proizvodnje biogoriva fermentacija podiže nivo etanola do granice od 12 odsto što počinje da truje mikroorganizme sprečavajući ih da proizvode gorivo. Međutim, pošto se biogorivo povećava kao gas, koncentracija etanola ne dostiže toksičnu granicu što omogućava mikroorganizmima da duže proizvode energent.

Nakon ovoga, izobutan se odvaja od drugih supstanci kao što je ugljen dioksid. Ovaj proces znatno je jeftiniji od obične destilacije.

Ovako dobijeno gorivo može se koristiti u bilo kojem automobilu, a može se mešati i sa konvencionalnim benzinom.

Iz ovih kompanija tvrde da je njihov način proizvodnje biogoriva brži i jeftiniji od postojećih, kao i da se može primeniti i na druge sirovine kao što su kukuruz, šećerna trska, strugotina…

Kompanija „Global Bioenergies“ već je demonstrirala ovu tehnologiju u labaratoriji, a trenutno je u toku izgradnja dva pilot postrojenja za koje je planirano da proizvode oko 100 hiljada litara ovog energenta godišnje.

S druge strane, „Audi“ je osnovao partnerstva kako bi pomogao ovoj tehnologiji da zaživi.

S.J.